L'hostaleria d'Ontinyent començarà, a partir de demà dilluns 11 de maig, a reobrir les seues portes després de quasi 8 setmanes de tancament per la crisi sanitària del COVID-19. Aquesta reobertura, no obstant això, no serà de colp, sinó que serà “gradualment i amb totes les precaucions”, així ho asseguren des del sector.

L’Associació d’Hostalers de la Vall d'Albaida (AHVAL) ha realitzat una valoració i una posada en comú de com va organitzar-se la “tornada a la normalitat”. En aquest sentit expliquen que en la fase 1, que s'iniciarà a partir de demà dilluns, obrirà entorn d'un 25% dels locals de la ciutat. En la fase 2, està previst que es reincorpore un 50%, i la resta tornarà a l'activitat en la fase 3 i posteriors.

En aquesta fase 1 es permetrà només el servei en terrassa amb cita prèvia, i de moment no es podrà atendre a l'interior dels locals. A aquesta restricció s'inclou que a les terrasses ha d'haver-hi una separació determinada entre les taules i cadires, d'uns dos metres i, en cas de no poder-se, ha d'haver-hi un parabán. En cada taula poden haver-hi com a màxim 10 comensals.

Mantindre les distàncies pot suposar més o menys viable per als establiments que tinguen les terrasses en àmplies zones, com la plaça de la Concepció, la plaça Santo Domingo o el parc Vicent Andrés Estellés. No obstant això, són molts els locals que no disposen de l'espai suficient com per a salvaguardar les mesures de seguretat. Aquests han preferit esperar a les següents fases per a reobrir. És el cas de bars com el Nou Tíbot, en el barri de Sant Rafael, o el bar Chuymar, qui destaca que ha primer d'analitzar la situació i que per això, de moment no obri les seues portes. També és el cas de Festers i Casa Seguí, que esperaran a obrir quan es permeta el servei en menjador.

Altres establiments sí que obriran les seues portes a partir de ldemà dilluns 11, com és el cas de Tapateix, el bar Sant Vicent o el bar Atenea. En aquest sentit des de AHVAL remarquen que no tots obriran el dia 11, sinó que serà al llarg de la setmana quan vagen reobrint a poc a poc. Així per exemple, el Jauja i el Roma, obriran a partir del dia 14.


A més de la corresponent desinfecció dels establiments aquesta reobertura suposarà el canvi en molts hàbits. El personal anirà adequadament vestit amb màscares o pantalles de protecció. Es disposaran zones de hidroalcohol per a clients i personal; canvia el concepte de recipients d'oli, tovalloneres, etc., que passaran a ser individuals; canviarà també el concepte de la carta, per a la qual s'estudien nous mecanismes electrònics i altres sistemes per a evitar el contacte amb les mans; els banys han de netejar-se diverses vegades al dia; s'haurà d'higienitzar el mobiliari cada vegada que siga utilitzat pels clients. Així per exemple, des del bar Atenea expliquen que adquiriran un esprai destructiu de bacteris que neteja les taules i cadires cada vegada que s'alce el client, i que han procedit a desinfectar la cuina amb una màquina especialitzada.

Aquestes són algunes de les mesures que es prendran en els locals. Des de AHVAL es mostren decidits a tornar a començar, a reprendre a poc a poc la normalitat després de més de 50 dies amb ingressos zero. El seu objectiu és adoptar totes les mesures necessàries per a protegir als seus clients i que se senten assegurances en les seues instal·lacions. En el referit a les plantilles, preveuen anar recuperant el personal de manera gradual i sobre la base de les necessitats. Lamenten que no puguen tornar a absorbir a la totalitat de la plantilla, però asseguren que no poden fer front a les nòmines com abans si el mercat no es reactiva.