L'hostaleria d'Ontinyent començarà, a partir
de demà dilluns 11 de maig, a reobrir les seues portes després de quasi 8
setmanes de tancament per la crisi sanitària del COVID-19. Aquesta reobertura,
no obstant això, no serà de colp, sinó que serà “gradualment i amb totes les
precaucions”, així ho asseguren des del sector.
L’Associació d’Hostalers de la Vall d'Albaida
(AHVAL) ha realitzat una valoració i una posada en comú de com va organitzar-se
la “tornada a la normalitat”. En aquest sentit expliquen que en la fase 1, que
s'iniciarà a partir de demà dilluns, obrirà entorn d'un 25% dels locals de
la ciutat. En la fase 2, està previst que es reincorpore un 50%, i la resta
tornarà a l'activitat en la fase 3 i posteriors.
En aquesta fase 1 es permetrà només el servei
en terrassa amb cita prèvia, i de moment no es podrà atendre a l'interior dels
locals. A aquesta restricció s'inclou que a les terrasses ha d'haver-hi una
separació determinada entre les taules i cadires, d'uns dos metres i, en cas de
no poder-se, ha d'haver-hi un parabán. En cada taula poden haver-hi com a màxim
10 comensals.
Mantindre les distàncies pot suposar més o
menys viable per als establiments que tinguen les terrasses en àmplies zones,
com la plaça de la Concepció, la plaça Santo Domingo o el parc Vicent Andrés
Estellés. No obstant això, són molts els locals que no disposen de l'espai
suficient com per a salvaguardar les mesures de seguretat. Aquests han preferit
esperar a les següents fases per a reobrir. És el cas de bars com el Nou Tíbot,
en el barri de Sant Rafael, o el bar Chuymar, qui destaca que ha primer d'analitzar
la situació i que per això, de moment no obri les seues portes. També és el cas
de Festers i Casa Seguí, que esperaran a obrir quan es permeta el servei en
menjador.
Altres establiments sí que obriran les seues portes a partir de ldemà dilluns 11, com és el cas de Tapateix, el bar Sant Vicent o el bar Atenea. En aquest sentit des de AHVAL remarquen que no tots obriran el dia 11, sinó que serà al llarg de la setmana quan vagen reobrint a poc a poc. Així per exemple, el Jauja i el Roma, obriran a partir del dia 14.
A més de la corresponent desinfecció dels
establiments aquesta reobertura suposarà el canvi en molts hàbits. El personal
anirà adequadament vestit amb màscares o pantalles de protecció. Es disposaran
zones de hidroalcohol per a clients i personal; canvia el concepte de
recipients d'oli, tovalloneres, etc., que passaran a ser individuals; canviarà també
el concepte de la carta, per a la qual s'estudien nous mecanismes electrònics i
altres sistemes per a evitar el contacte amb les mans; els banys han de
netejar-se diverses vegades al dia; s'haurà d'higienitzar el mobiliari cada
vegada que siga utilitzat pels clients. Així per exemple, des del bar Atenea
expliquen que adquiriran un esprai destructiu de bacteris que neteja les taules
i cadires cada vegada que s'alce el client, i que han procedit a desinfectar la
cuina amb una màquina especialitzada.
Aquestes són algunes de les mesures que es
prendran en els locals. Des de AHVAL es mostren decidits a tornar a començar, a
reprendre a poc a poc la normalitat després de més de 50 dies amb ingressos
zero. El seu objectiu és adoptar totes les mesures necessàries per a protegir
als seus clients i que se senten assegurances en les seues instal·lacions. En
el referit a les plantilles, preveuen anar recuperant el personal de manera
gradual i sobre la base de les necessitats. Lamenten que no puguen tornar a
absorbir a la totalitat de la plantilla, però asseguren que no poden fer front
a les nòmines com abans si el mercat no es reactiva.