Serà projectat el divendres dia 3 en el Teatre Echegaray
Mostrar el paper de les primeres dones que van eixir a les Festes de Moros i Cristians d'Ontinyent i com a partir d'eixe moment, la incorporació de la dona a la Festa ja va ser imparable és l'objectiu del documental "Les Valquíries, pioneres de la dona en la festa”.
Durant la presentació del documental, l'edil d'Igualtat, Natalia Enguix, destacava la valentia d'aqueix grup de dones, que en 1989 va eixir a l'Entrada desfilant en una esquadra formada íntegrament per dones.
En el documental, Tudi Guillem, Isabel Pla, Reis Alborch, Inma Torró, Sese Calabuig i Marian Tortosa expliquen què va suposar la seua participació, 34 anys després. També compta amb la participació de Rafael Tortosa, alcalde d'Ontinyent quan es va prendre aquesta decisió, així com del cronista de la ciutat, Alfred Bernabeu.
El documental, dirigit per Lucia Casañ i Pepa Roig s'estrenarà en el Teatre Echegaray el divendres dia 3 a les 20.00 hores, amb entrada gratuïta fins a completar l'aforament. L'acte inclourà també un col·loqui, conduït per Rosana Ferrero, en el qual participaran algunes de les protagonistes del documental.
Durant la presentació als mitjans de comunicació del documental, una de les components de l'esquadra Les Valquirias, Tudi Guillem, explicava l'emoció que encara hui senten pel que entenen que va ser "un fet històric". En el mateix sentit, Isabel Pla reconeixia que encara que la participació de la dona en la festa actualment està "normalitzada", això es va aconseguir per la valentia d'aquest grup de dones i les persones que els van donar suport. També acudia a la presentació Mª Carmen Valls, que eixe mateix any, 1989, va eixir també a Festes, però en la capitania dels Chanos. A més, en 1994 es va convertir en la primera dona que va exercir el càrrec de primer tro en una comparsa.
"Les Valquíries, pioneres de la dona en la festa”.