Mostrar el paper de les primeres dones que van eixir a les Festes de Moros i Cristians d'Ontinyent i com a partir d'eixe moment, la incorporació de la dona a la Festa ja va ser imparable és l'objectiu del documental "Les Valquíries, pioneres de la dona en la festa”.
Durant la presentació del documental, l'edil d'Igualtat, Natalia Enguix, destacava la valentia d'aqueix grup de dones, que en 1989 va eixir a l'Entrada desfilant en una esquadra formada íntegrament per dones.
En el documental, Tudi Guillem, Isabel Pla, Reis Alborch, Inma Torró, Sese Calabuig i Marian Tortosa expliquen què va suposar la seua participació, 34 anys després. També compta amb la participació de Rafael Tortosa, alcalde d'Ontinyent quan es va prendre aquesta decisió, així com del cronista de la ciutat, Alfred Bernabeu.
El documental, dirigit per Lucia Casañ i Pepa Roig s'estrenarà en el Teatre Echegaray el divendres dia 3 a les 20.00 hores, amb entrada gratuïta fins a completar l'aforament. L'acte inclourà també un col·loqui, conduït per Rosana Ferrero, en el qual participaran algunes de les protagonistes del documental.