El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha celebrat el decret estatal aprovat divendres passat pel consell de ministres i que permet als ajuntaments i ens locals destinar més diners del seu superàvit a realitzar inversions sostenibles. Un tipus d'inversions que la corporació provincial ve incentivant des del primer moment de la legislatura, amb la creació d'un IFS que fins hui ha repartit més de 100 milions d'euros entre els municipis valencians.
En paraules de Rodríguez, “no ens vam enganyar en el seu moment quan vam decidir invertir en les persones els romanents que d'una altra manera haurien acabat en els bancs”. Per al president de la Diputació, “el IFS que vam crear i que ha permès als municipis millorar els seus espais públics amb més de 3.000 obres i la generació de 2.500 llocs de treball, forma part de la reivindicació que sempre hem fet els municipalistes que era necessari premiar als ajuntaments que tingueren una gestió eficient”.
En 2014, el Govern central va flexibilitzar la Llei d'Estabilitat Pressupostària que dos anys abans obligava a les administracions públiques a destinar el superàvit a la reducció de l'endeutament. Es donava resposta així a la veu del municipalisme, que “no estava d'acord en frenar el desenvolupament i la qualitat de vida d'aquells municipis que complien amb els seus deures”, segons explica Rodríguez. El responsable provincial mostra la seua satisfacció per la pròrroga que permetrà als ens locals seguir destinant part del seu superàvit a inversions sostenibles en 2018, però sobretot, i aquesta és la gran novetat del decret estatal aprovat el 23 de març, per la inclusió de nous serveis públics als quals podrà destinar-se aquest superàvit.
D'aquesta forma, a més de la reurbanització i asfaltat de carrers, la millora de xarxes de subministrament d'aigua o la renovació de parcs i zones verdes, entre altres actuacions contemplades en la norma de 2014, els ajuntaments podran ara invertir una part major del seu superàvit en serveis de seguretat i ordre públic, protecció civil, prevenció i extinció d'incendis, assistència social primària, creació i funcionament de centres docents d'Infantil, Primària i Educació Especial, biblioteca i arxius, equipaments culturals i museus i instal·lacions esportives.
Rodríguez destaca que aquesta ampliació en els serveis públics objecte d'inversions sostenibles s'ha acordat amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, i “permetrà que aquells ajuntaments i entitats locals que han fet un gran esforç de consolidació pressupostària, contribuint a la consecució de l'objectiu de reduir el dèficit públic, disposen de major liquiditat per a millorar els serveis essencials de les seues comunitats, sense perjudicar l'estabilitat dels comptes públics".
El president de la Diputació considera que “els municipalistes hem denunciat sempre que es castigara la bona gestió dels ens locals, per açò és important que seguim treballant units des de les institucions que gestionem perquè el Govern seguisca obrint el camí a inversions necessàries per al desenvolupament dels nostres pobles i ciutats”.
En la Diputació de València, el IFS ha sigut solament una de les potes d'una gestió centrada en l'increment de les ajudes als municipis. “Els alcaldes i alcaldesses necessiten un finançament just per a desenvolupar aqueixa autonomia municipal per la qual apostem, i és el que estem fent amb una major dotació pressupostària dels plans provincials i el Fons de Cooperació Municipal, que hem posat en funcionament al costat de la Generalitat”, explica Rodríguez. I el més important, conclou el president, és que “aqueixes transferències directes als ajuntaments s'estan invertint en allò que necessiten els municipis, amb ajudes reglades la destinació de les quals decideixen els alcaldes i alcaldesses”.