La Diputació de València invertirà 11.019.428 euros durant els exercicis 2018 i 2019 amb el propòsit de construir sis nous centres socials comarcals de titularitat pública a les localitats d’Ademús, Agullent, Aras de los Olmos, la Font de la Figuera, Meliana i Mislata. Es tracta d’un projecte de col·laboració en matèria d’infraestructures socials entre la Diputació de València, la Generalitat i els ajuntaments.
En la passada reunió de treball celebrada en el mes de febrer amb la vicepresidenta Maria Josep Amigó, la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Helena Ferrando, els directors generals Mercè Martínez i Antonio Raya i els alcaldes i responsables municipals, es van establir les bases per a la construcció dels sis centres de dia.
Maria Josep Amigó es va mostrar especialment satisfeta del transcurs d’aquestes reunions, «perquè s’ha pogut comprovar una actitud propositiva per part dels alcaldes, els quals estan treballant per posar en marxa aquestes infraestructures que responen a una clara demanda ciutadana».
Així mateix, Amigó considera la materialització d’aquest projecte com a «modèlic» pel que respecta «a la col·laboració interinstitucional: l’Ajuntament aporta el sòl o els edificis municipals a rehabilitar; la Conselleria estableix les prioritats a partir de criteris objectius i s'encarrega de cobrir les despeses derivades del funcionament dels centres; mentre que la Diputació finança la seua construcció».
 
Nou Centre de Dia i un taller ocupacional a Ademús
Al municipi d’Ademús es crearan de 35 a 40 places al nou Centre de Dia i un taller ocupacional per a usuaris amb diversitat funcional gràcies a la rehabilitació de dos edificis de titularitat municipal que durant anys han estat seu del CEIP Nuestra Señora del Rosario d’Ademús i que compten amb una dotació pressupostària per part de la Diputació de 816.441 euros al llarg dels exercicis 2018 i 2019.
L’alcalde d’Ademús, Ángel Andrés González, va assegurar que aquestes dues infraestructures socials «incrementaran les possibilitats d’atenció de les persones majors i persones amb diversitat funcional no només d’Ademús, sinó de la comarca en el seu conjunt». Uns centres amb els quals «esperem reduir la llista d’espera de persones que requereixen aquest tipus d’atenció».
 
Centre de Dia de proximitat per als veïns d’Agullent
Amb una dotació pressupostària de 600.615 euros al llarg dels exercicis 2018 i 2019, la construcció d’un Centre de Dia per a persones majors en Agullent farà possible l’oferta de 25 noves places. El projecte es durà a terme sobre els terrenys del Patronat, al mateix nucli urbà, adquirits recentment pel consistori d’Agullent a la parròquia de Sant Bertomeu.
L’alcalde d’Agullent, Jesús Pla, va assegurar que fins ara «les persones majors del municipi es veien obligades a abandonar la seua localitat i el seu entorn més proper per poder ser atesos convenientment». Amb el nou Centre de Dia «aconseguirem que els nostres majors, com també la resta de persones de la Vall d’Albaida, siguen ateses sense haver de desplaçar-se a altres localitats, i fer-ho plenament integrades en el municipi», va subratllar.
 
Nou Centre Social Multifuncional per a Aras de los Olmos
Amb una dotació pressupostària de 117.143 euros al llarg dels exercicis 2018 i 2019, Aras de los Olmos començarà la rehabilitació d’un edifici multiusos de titularitat municipal que albergarà un centre social multifuncional per a persones majors de 65 anys que viuen soles. Juntament amb el centre social multifuncional, en la planta superior està previst habilitar un alberg.
L’alcalde d’Aras de los Olmos, Rafael Giménez, va afirmar que es tracta «d’un projecte molt important» per al municipi i la comarca de La Serrania, ja que les localitats de l’interior «comptem amb una població molt envellida que necessita ajuda i atenció en aquest moment de la seua vida». Unes necessitats «que només es poden proporcionar amb garanties i professionalitat en centres d’aquestes característiques».
 
Centre de Dia amb gran jardí per als majors de La Font de la Figuera
El Centre de Dia del municipi, que compta amb una dotació pressupostària de 1.322.856 euros al llarg dels exercicis 2018 i 2019, s’allotjarà en un terreny de 1.013 metres quadrats de titularitat municipal i oferirà 40 places. A més, junt amb aquest primer terreny el consistori disposa d’un segon solar de 900 metres quadrats que s’habilitarà com a jardí, el que permetrà gaudir d’un important paisatge natural.
L’alcalde de la Font de la Figuera, Vicent Munyoz, va assegurar que fer realitat aquest projecte «constitueix una alegria enorme per al municipi i per la comarca de la Costera en el seu conjunt». Així mateix, Munyoz va incidir en què des de les entitats locals «no ens podem permetre que la gent més major se’n vaja a viure a altres llocs perquè tenen una mancança de serveis socials».
 

Amb la col·laboració de la conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport