L’àrea de Cultura de la Diputació de València, el Museu de Prehistòria de València i els ajuntaments d’Olocau, Moixent, Tavernes de la Valldigna, Llíria, Caudete de las Fuentes, Montcada, Camporrobles, Gàtova, Ademuz, Aras de los Olmos, Sagunt i Villar del Arzobispo ofereixen aquest estiu nombroses activitats per a difondre el patrimoni arqueològic iber valencià. El programa d’activitats inclou tant visites guiades com tallers didàctics, rutes de senderisme i tasts vinícoles i gastronòmics que permetran, tant a veïnes i veïns com a persones visitants, apropar-se a una part fonamental del patrimoni històric i cultural de les comarques de València.
 
Visita el jaciment de Puntal dels Llops, a Olocau
El jaciment de Puntal dels Llops, ubicat al municipi d’Olocau, en la comarca del Camp de Túria, es podrà visitar gratuïtament amb guia durant els mesos de juliol i agost des de les 9.30 hores fins a les 13.30 hores. El Puntal dels Llops va ser una fortalesa clau per a la defensa i la vigilància del territori edetà, ocupat durant els segles V i II a.C i de la qual destaca la seua muralla, la torre de guaita i un conjunt d’habitacions obertes a un carrer central que recorre longitudinalment l’assentament.
Informació i reserves al 672 794 404 o puntal.llops@olocau.es.
 
Descobreix la llar del guerrer de Moixent
El jaciment de la Bastida de les Alcusses, situat a Moixent, a la comarca de la Costera, ofereix visites guiades gratuïtes de dimecres a diumenge, de 10:30 a 14:00 hores, des del 15 de juny fins al 15 de setembre. En els mateixos mesos, també es podrà visitar el jaciment de manera lliure, de dimarts a diumenge, de 10:00 a 14:00 hores i de 18:00 a 19:30 hores. Aquest assentament iber destaca pel seu sistema defensiu conformat per una muralla, diverses torres adossades i quatre portes d’accés.
Informació i reserves al 687 836 717 o 687 836 545 o al correu electrònic labastida@moixent.es.
 
Visites nocturnes a la Cova del Bolomor
La Cova del Bolomor, jaciment situat a Tavernes de la Valldigna, a la comarca de la Safor, es podrà visitar també amb guia els dies 6 i 13 de juliol i el dia 3 d’agost a les 19 hores. A més, els visitants que així ho desitgen podran gaudir d’una visita guiada nocturna el dia 20 de juliol i el dia 10 d’agost. Bolomor és un jaciment paleolític únic al món, en el qual s’han recuperat al llarg d’anys de treball més de cinquanta mil peces lítiques treballades i prop de mig milió d’ossos, que constitueixen una de les màximes col·leccions fòssils del Plistocè mitjà a Espanya.
Informació i reserves al 645 977 022 o al 962 885 264 o al correu electrònic visitas@bolomor.com.
 
Descobreix el Tossal de Sant Miquel i el Castellet de Bernabé
El Tossal de Sant Miquel i el Castellet de Bernabé, ambdós situats a la localitat de Llíria, a la comarca de Camp de Túria, podran visitar-se aquest estiu tant de manera lliure com guiada. Les persones visitants que s’apropen fins a Llíria descobriran que el Tossal de Sant Miquel era una gran ciutat habitada entre els segles V i II abans de l’era actual, identificada amb l’antiga Edeta. El Castellet de Bernabé, per la seua banda, es un caseriu murallat destinat a l’explotació agrària i ramadera, ocupat entre els segles V i III a.C.
Informació i reserves en Tourist-Info Llíria, al telèfon 962 791 522 o al correu electrònic lliria@touristinfo.net.
 
Arqueoastronomi i vetlades al vespre a Kelin
Les visites guiades gratuïtes organitzades al jaciment de Kelin, a Caudete de las Fuentes, a la comarca de Requena-Utiel, es realitzaran, durant els mesos de juliol i agost, de dijous a diumenge de 9:30 hores fins a les 14:00 hores i de 18:00 hores a 21:00 hores. A més, el 19 de juliol es podrà gaudir d’una jornada d’arqueoastronomia i l’1 i el 16 d’agost d’una vetlada al vespre al jaciment. L’antiga ciutat ibèrica de Kelin va viure el seu màxim esplendor entorn els segles IV-III a.C. i arribà a convertir-se en la capital d’un ampli territori iber.
Informació i reserves al 962 319 002 o a conocekelin@gmail.com.
 
Coneix el Tòs Pelat, a Montcada
El jaciment ibèric de Tòs Pelat de Montcada, a la comarca de l’Horta Nord, ofereix visites guiades gratuïtes els dies 29 de juny i 27 de juliol, que eixiran des de l’Ermita de Santa Bàrbara a les 10:00 hores. Aquest jaciment compta amb una gran muralla excavada i un sector de grans habitatges, i conserva també part d’un carrer. La seua posició entre les grans ciutats d’Edeta i Arse la va convertir en un important punt comercial entre ambdues.
Informació i reserves al 961 301 752 o a museu@moncada.es.

Gastronomia, senderisme i arqueologia al Molón de Camporrobles
El Molón de Camporrobles, a la comarca de Requena-Utiel, ofererirà visites guiades gratuïtes els dissabtes i festius, de 9:00 a 13:00 hores i de 16:00 a 20:00 hores, i els diumenges de 9:00 a 13:00 hores, al llarg dels mesos de juliol i agost. A banda, durant la Setmana Cultural, del 22 al 26 de juliol, i la festa de Ntra. Sra. De la Asunción, del 12 al 18 d’agost, s’oferirà als visitants l’activitat ‘Paisaje con gusto’, que consisteix en una visita al jaciment i un tast de vins DO Utiel-Requena, per 5 euros, o un tast de vins DO Utiel-Requena i una degustació de la gastronomia local, per 11 euros. Des del Centre d’Interpretació del Molón també s’ofereix l’activitat de senderisme interpretatiu ‘Ibers al Natural’, que tindrà lloc els dissabtes a les 9:00 hores. Del Molón de Camporrobles es pot destacar el complex sistema defensiu i algunes estances obertes a un espai central on hi ha una gran cisterna.
Informació i reserves al 637 593 568 o al 962 181 006, així com al correu Camporrobles.ayuntamiento@cv.gva.es.

Una oportunitat per a conèixer el Torrejón de Gàtova
L’assentament ibèric del Torrejón de Gàtova, a la comarca de Camp de Túria, ofereix visites guiades gratuïtes de dilluns a divendres i, prèvia reserva, també durant el cap de setmana. El jaciment consta d’una gran torre rectangular utilitzada entre els segles IV i II a.C.
Informació i reserves al 964 126 001 o al correu electrònic ayuntamientogatova@gmail.com.
 
La Celadilla, del Túria als ibers
El jaciment de La Celadilla de Ademuz, a la comarca del Rincón de Ademuz, organitza visites senderistes guiades, baix el títol ‘La Celadilla, del Turia a los íberos”, que es realitzen els dilluns, divendres i dissabtes, encara que també es poden sol·licitar visites en altres horaris. La Celadilla és un assentament iber que va ser una xicoteta aldea destruïda en un incendi al voltant de l’any 350 a.C.
Informació i reserves al 978 782 267 o al 673 505 131 o al correu electrònic touristinfo_ademuz@gva.es.
 
Més activitats a Aras de los Olmos, Sagunt i Villar del Arzobispo
Els municipi d’Aras de los Olmos i de Sagunt, a les comarques de Los Serranos i Camp de Morvedre, respectivament, ofereixen itineraris senderistes senyalitzats que permeten a les persones visitants conèixer el seu patrimoni iber al mateix temps que gaudeixen d’una agradable ruta natural. Per la seua banda, La Seña de Villar del Arzobispo es pot visitar de manera lliure, sense necessitat de reserva prèvia.
Més informació a les pàgines web de l’Ajuntament d’Aras de los Olmos, l’Ajuntament de Villar del Arzobispo i el blog de Sagunto Turismo.