La vicepresidenta primera i responsable d'Igualtat de la Diputació de València, Natàlia Enguix, ha obert la gala d’entrega dels huitens Premis Celia Amorós amb una crua reflexió sobre la “xifra insuportable” de dones assassinades a les mans de les seues parelles o ex parelles en el que portem d'any a España, un total de 52, cinc d'elles en la Comunitat Valenciana. En vespres del 25N, dia internacional per a l'erradicació de la violència contra les dones, Enguix considera que “estes dades terrorífiques ens obliguen a pensar si des de les institucions i estaments socials estem fent tot el que està al nostre abast per a detindre la barbàrie”.

La diputada d'Igualtat ha agraït el treball dels premiats a l'hora de “sensibilitzar, previndre, intervindre i combatre este sistema patriarcal de desigualtats que sustenta totes les formes de violència contra les dones”. Enguix ha donat l'enhorabona a la mèdica forense Purificació Beltrán, la Coordinadora Feminista de València, la Fundació ANAR i el seu telèfon de protecció per a menors i l'Ajuntament d'Alaquàs, guardonats en esta huitena edició del certamen que porta el nom de la mestra valenciana, referent del feminisme filosòfic, una Celia Amorós a la qual la vicepresidenta ha enviat una afectuosa abraçada.

Natàlia Enguix ha exercit d'amfitriona en una gala celebrada a la Sala Alfons el Magnànim de la Beneficència, a la qual han assistit, entre altres autoritats, la secretària autonòmica d'Igualtat i Diversitat, Asunción Quinzá; la presidenta del Consell Jurídic Consultiu, Margarita Soler; el comissionat contra la violència sobre la dona, Felipe del Baño; la directora general d'Igualtat, Davinia Bono; el director general de Diversitat, Stephane Soriano; la directora d'Igualtat de la Universitat de València, Rosa Mochales; així com diputats provincials i autonòmics, alcaldes, alcaldesses i regidors de les comarques valencianes.

La responsable provincial ha seguit amb la seua reflexió fent-la extensible al panorama bèl·lic que ens assola, condemnant fermament l'ús de dones i xiquetes com a armes de guerra. “N'hi ha prou de menysprear les vides i els cossos, de normalitzar les violacions, tortures i assassinats de dones en les guerres i utilitzar el terror de la violència sexual contra la població femenina per a doblegar a la societat civil”, ha manifestat Enguix, qui ha mostrat la seua total repulsa a eixa història “tristament marcada per multitud d'exemples com les dones alemanyes violades per l'exèrcit soviètic; les esclaves sexuals de l'exèrcit japonés; el genocidi de Ruanda; o els recents atemptats contra la dignitat en les guerres de Bòsnia i Ucraïna, així com en el conflicte palestí-israelià”.

La diputada d'Igualtat també ha fet referència a la primera enquesta de violència de gènere realitzada en el marc del Sistema Estadístic Europeu, amb dades de dones d'entre 16 i 74 anys de 27 països, amb conclusions preocupants com que “prop d'un 30% de les dones entrevistades declara que ha sigut víctima d'alguna mena de violència, ja siga psicològica, física o sexual, per part de les seues parelles o ex parelles”. En este sentit, Natàlia Enguix ha destacat la importància de la proximitat a les víctimes des dels ajuntaments, institucions que donen la primera resposta a les víctimes i als quals la Diputació incrementarà les ajudes a través de la seua Xarxa contra la Violència de Gènere.

Els reconeixements

El reconeixement al compromís professional i personal contra la violència de gènere ha recaigut en Purificación Beltrán, llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de València i actual cap de secció de la Unitat de Valoració Forense Integral de l'Institut de Medicina Legal de València. La seua trajectòria en la formació especialitzada de professionals en matèria d'Igualtat i el seu impuls de la valoració forense al servei de la justícia per a protegir les víctimes li ha valgut este Celia Amorós que abans van rebre, entre altres personalitats, Amparo Mañés, primera dona gerent del sistema universitari valencià, la jurista Pilar Gil Cabedo, el magistrat José Luis Mendoza, la professora Julia Sevilla o la fiscal Rosa Guiralt.

En la categoria d'associacions, la guanyadora ha sigut la Coordinadora Feminista de València, entitat que reunix gran part del moviment feminista valencià. La Diputació posa en valor el lideratge del col·lectiu, que representa una veu crítica que sempre és present en els processos de pactes, propostes i reclamació de drets socials en la igualtat d'oportunitats entre homes i dones. La Coordinadora Feminista se suma a la nòmina d'associacions premiades en anteriors edicions, cas de Por ti Mujer, el Front Abolicionista, CAVAS, Alanna, Associació per la Coeducació i les associacions de Dones Separades i Divorciades de València.

El programa premiat en els Celia Amorós 2023 és el Telèfon ANAR d'atenció a les víctimes de violència de gènere menors d'edat. Per al comité d'expertes de l'àrea provincial d'Igualtat, este programa és un recurs únic que combina l'orientació psicològica amb la derivació i intervenció a un recurs social i jurídic especialitzat. ANAR aconseguix la menció que van obtindre en el seu moment els programes Ser Mujer.es, Villa Teresita, El latido de las mariposas i Sororidad Serranía, i la comissió per a la sensibilització contra la violència de gènere de l'Hospital La Fe.

Finalment, l'Ajuntament d'Alaquàs se suma als consistoris de Gandia, Albal, Quart de Poblet, Xirivella, Xàtiva i Picassent pel paper actiu de la seua Regidoria d'Igualtat i els plans, protocols i activitats diàries amb les quals es facilita la igualtat real entre homes i dones.