La vicepresidenta primera i responsable d'Igualtat de la Diputació de València, Natàlia Enguix, ha inaugurat el VII Feminari amb estes paraules de Giselle Pelicot: “Vull que totes les dones que han sigut violades no se senten avergonyides per més temps; no ens correspon a nosaltres sentir vergonya, sinó a ells... Ja és moment que canvie la societat masclista i patriarcal on es trivialitza la violació”. Enguix ha rescatat les paraules de Pelicot, violada per més de 50 homes que va reclutar el seu propi marit, per a obrir un congrés feminista que revisa els 20 anys de Llei contra la Violència de Gènere a Espanya.
Enguix ha lamentat “l'estupefacció, l'horror, la tristesa, la impotència i la ràbia” que provoquen en la societat fets horribles com el de Pelicot, o com l'impacte que va causar a Espanya el cruel assassinat d'Ana Orantes a les mans del seu ex marit en 1997. Esta dona granadina, homenatjada al Feminari, va denunciar al seu agressor en un plató de televisió i dies després va ser brutalment assassinada pel mateix. “Giselle i Ana són exemples de valentia i fortalesa, dos dones que van posar nom i cara als seus agressors i botxins, com tantes altres”, ha assenyalat la vicepresidenta de la Diputació, qui insta a “canviar el relat i repensar com avançar en la fi de totes les violències contra les dones”.
Acompanyada per la vicepresidenta segona, Reme Mazzolari, i la diputada de Benestar Social, Imma González, la responsable provincial d'Igualtat ha presentat un congrés que commemora els 20 anys de la llei estatal contra la violència masclista, al qual s'ha sumat el president Vicent Mompó, qui ha assistit a la primera de les taules sobre els orígens del “millor marc legislatiu possible per a erradicar la violència de gènere”. “El text aprovat al desembre de 2004 va ser un pas fonamental en la protecció dels drets de les dones, però la violència masclista continua sent una intolerable realitat que afecta milers de dones a Espanya i el món i ens obliga a continuar lluitant fins que cap dona la patisca”, apunta Enguix.
Sobre els orígens de la llei orgànica contra la Violència de Gènere han debatut Susana Camarero, vicepresidenta del Consell i integrant de la comissió mixta que va elaborar la llei; i la psicòloga forense María Escudero. Les dos han coincidit amb la vicepresidenta Enguix en els avanços provocats pel document, que va reconéixer la xacra com una qüestió pública, i també en la necessitat de “noves propostes per a combatre els feminicidis i totes les formes de violència contra les dones, que semblen adaptar-se al pas del temps”.
Orígens i reptes de la llei
En la mateixa línia ha pronunciat la conferència inaugural del Feminari la jurista María Durán, ex directora de l'Institut de la Dona del govern balear. Durán destaca els avanços aconseguits tant en els drets de les dones com en la seua protecció davant la xacra de la violència masclista, però advertix dels reptes que van apareixent amb el pas del temps, cas de “les custòdies compartides imposades i els règims de visites a maltractadors amb els quals hem d'acabar; la formació especialitzada per a tots els operadors judicials; l'adaptació de la normativa a les noves violències digitals; i l'abolició de la prostitució”.
María Durán ha agraït la seua invitació al Feminari, “un espai de diàleg en el qual podem caminar juntes, escoltant i compartint idees per a donar resposta a eixos nous reptes del feminisme, perquè és evident que queda camí per recórrer quan continua existint negacionisme i hi ha dones que tenen por de denunciar, senten vergonya o temen no ser cregudes”.
Enfront d'unes xifres que deixen 42 dones assassinades i 32 menors orfes i òrfenes en el que va d'any, Natàlia Enguix assegura que “no podem permetre la idea que els assassinats masclistes són un fet inevitable que forma part de l'ordre natural de les coses; ni que es denuncie un cas de violació cada dos hores o que el 70% de les víctimes de violència digital siguen dones i xiquetes”. “Ens ha de continuar escandalitzant”, ha conclòs Enguix.