La vicepresidenta primera i responsable d'Igualtat de la Diputació de València, Natàlia Enguix , s'ha reunit este dimecres en seu provincial amb la secretària autonòmica, Asunción Quinzá, i la directora general d'Igualtat de la Generalitat, Davinia Bono, amb l'objectiu de reforçar la col·laboració entre les dos institucions. Enguix ha oferit a les responsables de la Conselleria la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació com a base per a una futura plataforma de treball conjunt d'àmbit autonòmic.

En este sentit, la vicepresidenta de la Diputació ha destacat “la predisposició de les responsables de la Generalitat per a sumar esforços i recursos en matèria d'Igualtat en benefici dels municipis de la província i també de la Comunitat”. “La proposta és que el treball en xarxa que realitza la Diputació en bons resultats des de fa cinc anys, amb 211 ajuntaments compartint iniciatives per a previndre la violència exercida contra les dones, s'estenga a les províncies d'Alacant i Castelló”, ha afegit Natàlia Enguix.

En opinió de la mateixa Enguix , “es necessiten uns requisits mínims per a treballar de manera òptima la igualtat d'oportunitats entre dones i homes i la prevenció de qualsevol tipus de violència, i per a això és molt important que les institucions col·laborem en la planificació de polítiques públiques d'Igualtat en els municipis, que és des d'on es dona la primera resposta a esta mena de situacions”.

Per part seua, la secretària autonòmica d' Igualtat, Asunción Quinzá , ha considerat “molt satisfactòria” la reunió amb la responsable provincial, destacant “l'excel·lent treball que desenvolupa la Diputació amb una gran coneixedora de les polítiques feministes com és Natàlia Enguix”. Per a Quinzá, que ha assegurat que tindran molt en compte l'oferiment de la Xarxa de Municipis contra la Violència de Gènere de la Diputació com a punt de partida per a un projecte d'àmbit autonòmic, “és fonamental que tots els ajuntaments disposen del seu propi pla d'igualtat com a punt de partida per a resoldre qüestions com la bretxa salarial o millorar en aspectes com la corresponsabilitat i la conciliació”.