El Pla Obert de la Diputació de València funciona ja a ple rendiment, amb més de tres anys per davant perquè els municipis i mancomunitats transformen en millores reals per a les comarques els 350 milions d'euros del pla. El president, Vicent Mompó, i la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, han fet este dimarts un balanç dels primers projectes aprovats en el marc del major programa inversor de la història de la corporació provincial.

El president Mompó ha destacat l'aprovació de les 30 primeres sol·licituds presentades pels ajuntaments, que a més d'obra nova inclouen l'adquisició de béns immobles, subministraments i maquinària, i ha avançat que l'àrea de Cooperació “preveu tindre aprovats més d'un centenar de projectes abans de les vacances, la qual cosa demostra que hem avançat els temps de presentació i que els municipis tindran totes les facilitats per a definir els seus problemes i donar-los resposta amb ajuda de la Diputació”.

En este sentit, Mompó considera que els alcaldes i alcaldesses “estan satisfets amb un nou model que acosta la institució al territori, als municipis i als seus problemes, però també amb una gestió que més enllà dels grans programes, com el Pla Obert o el Fons de Cooperació, ha apostat per les ajudes al patrimoni històric i ha obert altres línies per a la millora de les infraestructures hídriques, la rehabilitació de casernes de la Guàrdia Civil i la recuperació de trinquets als nostres pobles, entre altres ajudes”.

Respecte a l'essència del Pla Obert, “els ajuntaments són els que trien, en això no hem canviat res”, apunta Vicent Mompó, qui insistix que “la diferència és que ara no tenen la pressió de presentar els projectes en un termini determinat, ja que poden fer-ho en qualsevol moment de l'any, i la Diputació estarà ací no sols per a finançar-los sinó per a acompanyar-los en el procés i que no hagen de renunciar a les ajudes”.

Més de cent projectes en marxa
La vicepresidenta Enguix, responsable de Cooperació Municipal i de la posada en marxa del nou Pla Obert d’Inversions, ha detallat les sol·licituds presentades pels ajuntaments fins a la data i la temàtica dels projectes. En xifres, “hem rebut 149 sol·licituds, de les quals 92 corresponen a obres, 45 a subministraments i 12 a adquisició de béns immobles per part dels consistoris. De totes elles, 30 han sigut ja aprovades, 93 estan en fase de concessió i s'espera que es concreten durant este mes, i 26 estan sent revisades”, ha explicat Enguix, qui avança que abans d'agost “tindrem aprovats uns 120 projectes enfront dels zero projectes aprovats a hores d'ara en el pla anterior”.

Els projectes aprovats “pertanyen a 24 ajuntaments de 10 comarques, i destaquen les actuacions proposades en matèria de millora del cicle de l'aigua i les instal·lacions esportives, així com la recuperació d'edificis per a ús social, obres d'urbanisme i eficiència energètica i adequació d'espais com a piscines o camps de futbol”. “Cal que les iniciatives presentades siguen prioritàries per als ajuntaments i que tinguen molt clar que donaran resposta a estes necessitats, que s'acabaran executant en els pròxims mesos al costat d'altres projectes que ens plantejaran estos i altres municipis en el marc del Pla Obert”, afig la vicepresidenta.

Natàlia Enguix insistix que el més important “és que cada municipi presente els seus projectes quan estiguen madurs, quan estiguen segurs que els executaran. Per a això hem avançat la posada en marxa del pla i hem obert un termini ininterromput de presentació per a facilitar-los el procediment”. A partir d'ací, “l'equip de Cooperació que dirigix Pedro Domingo està a la seua disposició per a resoldre qualsevol dubte, com han fet fins al moment en les diferents jornades que hem organitzat del Pla Obert en la Diputació i a les comarques, amb gran resposta dels responsables i tècnics locals”.


Aigua, esport i usos socials
Entre les sol·licituds aprovades trobem projectes de major quantia, com els 560.000 euros que destinarà Montserrat a comprar un solar per a ús municipal en l'Avinguda Jaume I, els 500.000 euros pressupostats per Canals per a renovar íntegrament el camp de futbol, o els 390.000 euros amb els quals Carcaixent habilitarà un edifici del carrer Sant Anna per a centre de serveis socials.

Però també hi ha demandes com el robot neteja piscines del Palomar (5.000 euros); la instal·lació de la tanca del poliesportiu de Tous (15.000 euros); o l'adequació a la normativa actual de la piscina d'Alfauir (15.000 euros). “No importen només els diners, sinó la necessitat que a cada moment tinga el municipi i la resposta ràpida, sense la pressió dels terminis, que li donem des de la Diputació perquè els projectes de millora es convertisquen en realitat i l'equipament i els subministraments arriben als nostres pobles”, assenyala Enguix.

La responsable de Cooperació Municipal aposta per “fer didàctica per a explicar uns canvis que tracten de millorar l'eficàcia del pla i incrementar el nivell d'execució de les propostes presentades”, i recorda que des de l'àrea de Cooperació que dirigix “es premiaran els projectes trencadors que contribuïsquen a transformar els nostres pobles i ciutats, cas de l'urbanisme amb perspectiva de gènere que estem promovent, i que acostarem al personal tècnic a través de jornades específiques amb exemples concrets de com podem millorar la qualitat de vida en els municipis”.