La Diputació de València que presidix Vicent Mompó ha aprovat este dimarts una moció conjunta en defensa de la recuperació del dret civil foral valencià. Tots els grups representats en la corporació provincial, excepte Vox, han recolzat la proposta d’Ens Uneix per a reclamar una reforma constitucional que recupere, de manera efectiva, les normes civils modernes valencianes en matèria de dret de família, successions, pervivència d'explotacions agrícoles i empreses familiars i protecció jurídica de persones amb discapacitats diverses.

La vicepresidenta primera de la Diputació, Natàlia Enguix, ha defensat la proposta presentada pel seu grup per a recuperar el dret civil valencià, “un senyal d'identitat i fonament de l'autogovern”. En paraules d'Enguix, “exigim la tramitació d'urgència d'una reforma que va plantejar Juristes Valencians fa quatre anys i que han recolzat la Generalitat, les diputacions i molt especialment el municipalisme”.

Els portaveus del PP, el PSPV i Compromís han votat a favor d'una moció que denuncia la tardança de la tramitació en el Congrés dels Diputats de la proposició de reforma plantejada per les Corts al febrer de 2020 i reclama el debat d'urgència de la mateixa, reclamada pel municipalisme valencià. Només el portaveu de Vox, Sergio Pastor, s'ha mostrat contrari a la moció, “per coherència enfront de la disparitat de criteris de partits com el PSOE i Compromís que defensen coses diferents segons on estiguen”. “Per a nosaltres, tots els espanyols són iguals davant la llei”, ha conclòs.

La proposta aprovada en el ple d'abril de la Diputació de València té com a objectiu que isca endavant l'esmena redactada per Juristes Valencians, com s'ha fet amb altres propostes igualment recolzades per la ciutadania com la reforma parcial de l'article 49 de la Constitució, per a corregir la terminologia feridora cap a les persones amb discapacitat.

Precisament la protecció jurídica d'estes persones amb discapacitats diverses és una de les matèries en les quals ha demostrat la seua eficàcia el dret civil valencià, igual que en el dret de família, les successions, la resposta jurídica per a evitar l'abandó d'explotacions agràries i la supervivència de les empreses familiars.

Els 542 municipis de la Comunitat, que representen a més de cinc milions de valencianes i valencians, reclamen la recuperació d'unes normes que van ser abolides per Felip V fa més de 300 anys, i que fa set anys van veure declarada la seua inconstitucionalitat.