L'àrea de Formació de la Diputació de València ha posat en marxa la primera edició d'un curs dirigit a agents de la Policia Local de municipis de la província, amb l'objectiu de donar la millor resposta possible enfront de la violència masclista. Participen 46 policies locals d'ajuntaments membres de la Xarxa de Municipis Protegits Contra la Violència de Gènere, que es va constituir al novembre del passat any impulsada per l'àrea d'Igualtat de la Diputació.
La creació d'esta xarxa de prevenció i treball conjunt per a eradicar la xacra social de la violència masclista es va aprovar en el ple de novembre de 2017, un any abans de la seua constitució amb mig centenar d'ajuntaments, als quals es van afegir altres 13 fins als 62 que actualment formen part de la plataforma provincial. Este curs, sota el nom ‘Policia Local i Violència de Gènere: la víctima com a centre de la intervenció’, respon al requeriment de l'article 20.1 d'esta Xarxa, que estableix que els membres han de disposar de policia local amb 20 hores de formació especialitzada en VG, homologada pel IVASPE.
Esta primera edició del curs, presencial i amb 20 hores de durada, formarà a mig centenar d'agents de municipis integrats en la plataforma de la Diputació. La segona edició, que tindrà lloc este mateix any, comptarà amb un nombre d'alumnes similar i professors com la coordinadora del grup GAMMA de l'Ajuntament de València, Estefanía Navarrete.
En paraules de la diputada d'Igualtat, Isabel García, este curs s'emmarca “en el treball de suport als ajuntaments, associacions i col·lectius en la promoció de la Igualtat”, tenint en compte que “esta igualtat d'oportunitats entre homes i dones i la lluita contra la violència de gènere són pilars fonamentals per al govern de la Diputació”.

Proximitat amb les víctimes
Per part seua, la responsable de l'àrea d'Administració General i diputada de Formació, Pilar Molina, considera que “els ajuntaments són institucions fonamentals en la prevenció i lluita contra la violència masclista per la seua proximitat amb la ciutadania, per això és lògic posar al seu abast mesures integrals de prevenció, sensibilització i intervenció a través de la formació”.
Esta acció formativa ofereix als policies locals de la província conéixer amb major profunditat la problemàtica dels delictes de violència exercits contra la dona, abordant-los des d'una perspectiva interdisciplinària. L'objectiu no és un altre que dotar als ajuntaments de mitjans personals més qualificats per a previndre i protegir a les víctimes de violència de gènere. Esta formació va arribar a 340 agents de 130 ajuntaments durant la passada legislatura.