La Guàrdia Civil de València, concretament membres del Grup d'Investigació de Xàtiva, en el marc de l'operació “RETORIA”, ha detingut a 3 persones per la seua implicació en el cultiu i elaboració de drogues i defraudació de fluid elèctric.
Durant la investigació es va descobrir que una vivenda situada en el terme de Xàtiva era utilitzada per al cultiu de marihuana.
En el registre en aquest domicili es van aprehendre 715 plantes i 23 quilos aproximadament de cabdells en procés d'assecat, dos vehicles i material per al cultiu de la droga.
Així mateix, durant l'explotació de l'operació, es van localitzar més de 1.500 jardineres buides i nombrós material tècnic, des de reflectors, transformadors, quadres elèctrics, balastos i sistemes de reg, fins a aires condicionats, ventiladors, filtres de carboni i anti olors, llums o circuits de ventilació per a la cura de la plantació.
La casa de camp estava dissenyada per a la producció de marihuana en diferents fases (desenvolupament, cultiu, producció, elaboració, processament i empaquetat), així com tenien cultius en diferents fases de desenvolupament, per a l'optimització dels recursos i poder obtindre un major benefici econòmic
A tot això, caldria sumar-li que el gran consum elèctric que es generava en el cultiu. Fonts de la Guàrdia Civil expliquen que personal especialitzat va calcular que el consum de la casa equivalia al de tota la urbanització. A més, el subministrament estava enganxat de manera fraudulenta a l'escomesa general, mitjançant un sistema sofisticat.
Per tot això, es va procedir a la detenció de tres persones de nacionalitats espanyola i colombiana, per delictes de cultiu i elaboració de drogues i defraudació de fluid elèctric.
Les diligències han passat a la disposició del Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 3 de Xàtiva.