L'ex ciclista valencià Ángel Casero va recuperar en 2016 la Volta a La Comunitat Valenciana, els orígens de la qual es remunten a 1929. Arrere va quedar la petjada d'una prova tradicionalment masculina que en aquesta última etapa cerca obrir-se a l'esport base i femení, trobant el suport d'institucions com la Diputació de València, que prioritza la Igualtat com un dels eixos de la gestió, inclòs l'àmbit esportiu.
L'àrea que dirigeix Isabel García va col·laborar des del primer moment amb la nova Volta CV, que en la seua edició de 2017 va introduir els azafatos en el lliurament de premis i va vestir a les hostesses amb senzilla roba esportiva, en una declaració d'intencions de la seua aposta decidida per la Igualtat, que de cara a 2019 fa un pas més i es reforça amb la creació de la Volta CV Fèmines, amb la mateixa borsa de premis que tindria la prova si la corregueren els homes.
A diferència dels organismes internacionals, que estipulen un premi de “una mica més de 300 euros per a la primera classificada en aquest tipus de carreres”, l'Associació Prociclismo té reservada una recompensa econòmica de 2.425 euros per a la guanyadora de la prova que tindrà lloc diumenge que ve 10 de febrer entre Paterna i València, amb un recorregut de 88 quilòmetres i final en la plaça de l'Ajuntament de la capital valenciana.
Amb l'objectiu de seguir avançant en matèria d'Igualtat en el món del ciclisme, la Diputació se sumisca a aquesta iniciativa amb la renovació del conveni que manté amb els organitzadors. La diputada Isabel García valora el treball de “una associació que té molt present la perspectiva de gènere i que ha apostat per crear aquesta carrera pionera a nivell internacional que a més està dirigida per una dona, alguna cosa gens habitual i que les institucions hem de recolzar en aqueixa lluita per la Igualtat en la qual tots som responsables”.
 
Una dona al capdavant
La diputada parla de Silvia Tirado, ciclista professional entre 2006 i 2010 i directora d'aquesta primera Volta CV Fèmines, que amb una borsa que multiplica per vuit el que habitualment es fixa en les carreres de dones, un total de 6.650 euros en premis, cerca atraure a les millors velocistes de l'escamot internacional, tenint en compte que “el traçat per l'àrea metropolitana de València acabarà previsiblement al sprint”.
Tirado explica que “no solament hem treballat perquè els premis que reben les dones siguen els mateixos que rebrien els homes en aquesta carrera d'un sol dia, sinó que també s'han reduït els quilòmetres en l'última jornada de la Volta masculina perquè ambdues proves puguen coincidir el 10 de febrer”. D'aquesta forma, les xiques eixiran a les 9.00 hores des de Paterna i els xics a les 14.00 hores, “des del mateix arc d'eixida i amb la retransmissió televisiva en directe en Eurosport en tots dos casos”, destaca la directora de la Volta CV Fèmines.
L'organització preveu la participació de 120 ciclistes de 20 equips, entre els quals han confirmat assistència el Movistar, el Bizkaia Durango i el Sopela Women’s Team, a nivell nacional, i esquadres internacionals com el Alé Cipollini italià o el nou equip femení del Trek nord-americà. Amb aquest cartell naix la Volta CV Fèmines, en el si del torneig dirigit pel guanyador de la Volta 2001, Ángel Casero, que en la seua versió masculina compta amb guanyadors de la talla de Wout Poels, Nairo Quintana i Alejandro Valverde en les seues tres últimes edicions.
La iniciativa es vincula amb la Volta València Fèmines, un projecte impulsat per la Federació de Ciclisme de la Comunitat Valenciana i la Diputació de València, que ha celebrat ja tres edicions en el marc de promocionar l'esport femení en totes les disciplines.