El pròxim 3 de desembre es presenta a Agullent el llibre De pastor a pastor de Joan Besalduch, editat per Edicions 96. Un llibre que posa en valor la vida al camp i reivindica la cultura de la vida al poble, entre el despoblament i el retorn. A més, es comptarà amb la presència de Jaime Vallés, pastor d’Agullent i recuperador de l’ovella guirra, autòctona d'estes terres.
Guardar el ramat, 'assormar', pasturar... són accions que la humanitat ha desenvolupat durant mil·lennis, a Agullent, a Sant Mateu i arreu del món. Una manera de viure, la dels pastors, encara ben viva a Agullent i que Joan Besalduch ha volgut fixar al seu llibre. Per a això, utilitza com a paradigma la vida i les reflexions del seu amic Enric Bono, pastor de professió. Però aquesta obra no és un recull etnològic que fotografia uns oficis en perill d’extinció. Va molt més enllà. Parla de la vida i reflexiona sobre el fet rural, la vida al camp, el despoblament, de com la natura i l’art es barregen. I per a fer-ho, estableix un diàleg entre dos pastors: Enric Bono i l’artista, escriptor i crític d’art John Berger (berger, en francés vol dir ‘pastor’).
Joan Besalduch (Sant Mateu del Maestrat, 1952) va començar els seus estudis a la Facultat de Filosofia i Lletres de València. Posteriorment, els va continuar a la Universitat Central de Barcelona, on va finalitzar la llicenciatura de Filologia Romànica i, més tard, de Filologia Francesa. És autor de les narracions El saxo del Guerrer (Stonberg, 2010), i Dotze campanades (Onada, 2015).
Agullent acull la presentació del llibre ‘De pastor a pastor’, de Joan Besalduch
Serà el 3 de desembre, a les 19:30 h a la Biblioteca Municipal Ramon Haro Esplugues