Aielo de Malferit està d’enhorabona, ja que en 2022 ostentarà la Capitalitat Cultural Valenciana de les poblacions menors de 5.000 habitants. Una distinció que comporta diferents responsabilitats i projectes, entre elles la difusió de la cultura pròpia, el patrimoni i la investigació històrica.
En esta línia de treball, l’Ajuntament d’Aielo de Malferit ha encomanat a un grup de persones de la localitat vinculades a la cultura, la història i el patrimoni, la redacció de la biografia de Baptista Aparici Belda (1857-1942). Ells són: l’escriptora Mariló Sanz Mora; l’arxivera i bibliotecària Maria Jesús Juan i el cronista local Ferran Castelló. La biografia s’editarà dins de la Col·lecció Bocins gràcies a l’àrea de Cultura de la Diputació de València.
Esta publicació ens permetrà conéixer la trajectòria personal i professional de Baptista Aparici. Amb 23 anys, junt a dos socis, estableix la fàbrica de licors Aparici, Sanz i Ortiz, la qual va obtenir nombrosos premis nacionals i internacionals, com els obtinguts a París. Baptista era l’encarregat de la promoció i venda del producte. També és considerat un dels impulsors de la central Hidroelèctrica Ayelense, sent una de les primeres deu empreses constituïdes al territori espanyol.
Després d’una fallida en una nova empresa de licors a Xàtiva, torna a Aielo. És en este moment quan a poc a poc va introduir-se en el món agrícola. En la primera dècada del segle XX entra als camps valencians una malaltia anomenada fil·loxera, que arruïnaria les vinyes. Baptista troba la solució introduint als camps d’Aielo la vit americana, un peu resistent a la malaltia. Així, amb el pas del temps, Aielo arriba a ser el principal productor i exportador d’Espanya del que es coneix com “el barbat”, que any rere any, dona feina a moltes persones. A més, Baptista crea una societat, el “Centro Vitícola y Olivícola Ayelense”, on inclou el cultiu de la varietat d’olivera la xanglotera que es comercialitzà a gran escala distribuint-la pel món.
Pel que fa a la seua faceta altruista, entre altres coses, Baptista Aparici contribueix monetàriament per a la construcció i manutenció de l’edifici de l’Hospital Beneficència. També va impulsar la construcció del quarter de la Guàrdia Civil i dona els terrenys per a edificar les escoles, i alhora ajuda econòmicament per a dur endavant les obres d’ambdós edificis. De manera especial se’l recorda perquè va ajudar en nombroses ocasions als homes aturats de la localitat, donant-los feines no necessàries perquè portaren jornals a casa. Va ser a més alcalde d’Aielo a la dècada de 1920.
Queda patent la necessària investigació, edició i divulgació de la seua biografia, una història que no només pretén recollir la vida d’una persona tan important per a la localitat, sinó demostrar com gràcies a Baptista Aparici, "la vida de molta gent va millorar", destaquen des del consistori de la localitat.