El monestir de Bocairent tornarà a acollir una comunitat religiosa, després de dos dècades des que la Comunitat de Monges Agustines fora dissolta i 16 anys des que la parròquia adquirira el monestir.
Així ho ha confirmat el rector de la parròquia de L'Assumpció de Nostra Senyora, Vicent Femenía, qui en un comunicat a la comunitat parroquial i al poble de Bocairent explica que el passat 27 de febrer, el vicari episcopal, Melchor Seguí, li va comunicar que una comunitat de Carmelites Descalces buscava un monestir on establir-se i que l'Arquebisbe de València, Enrique Benavent; el canciller, José Francisco Castelló, ell mateix i el Consell Episcopal havien pensat en el Monestir de Bocairent. Poc després era la Priora del convent de les Carmelites Descalces de Piedrahita la que li proposava desplaçar-se a Bocairent per a conéixer el convent, visita que va tindre lloc el 2 de març. Tan sols tres dies després, la Mare Joaquina comunicava al rector que la comunitat havia aprovat per unanimitat el trasllat.
Es va iniciar un important treball burocràtic per a poder plasmar esta proposta en un conveni de cessió.

La Parròquia conserva la propietat, cedeix l'ús
"És important destacar que la Parròquia no perd la propietat de l'edifici, així com la responsabilitat de continuar pagant la hipoteca d'aquest, simplement se cedeix l'ús de l'edifici obligant-se la comunitat des de la seua arribada a assumir totes les despeses de subministraments, manteniment… etc. A més es respecta l'ús turístic del Monestir Rupestre així com les celebracions litúrgiques i festes pròpies que en el Monestir celebrem", detalla Vicent Femenía.
Signat el conveni de cessió el 29 de març, el document juntament amb els permisos del Bisbe d'Àvila, l'Arquebisbe de València i de la Mare Federal de les Carmelites Descalces van ser enviats a la Santa Seu per a la seua autorització per part de la Congregació per als instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica.
El rector de Bocairent explica que encara que en les últimes setmanes ja havien sorgit els rumors i l'expectació, no s'ha fet oficial "esta gran notícia fins que la Santa Seu no ha respost afirmativament". Una resposta afirmativa que ha arribat per escrit el divendres 26 de maig.

Comunitat de deu monges
Segons detallen des de la parròquia de Bocairent, es tracta d'una comunitat de Carmelites Descalces formada per 10 religioses, totes elles joves, nou espanyoles i una canadenca. Algunes d'elles són de localitats pròximes, com Banyeres de Mariola, Villena, Asp, Yecla i Elx. És una comunitat que observa una clausura molt estricta, l'anomenada clausura papal, i que es dedica a l'oració i al treball manual, especialment al brodat, confecció de records de primera comunió i baptisme i altres manualitats, unes activitats amb les quals aconsegueixen ser autosuficients econòmicament. També es dediquen a l'atenció personal i espiritual de les persones que ho desitgen a través del locutori.

La seua arribada, per a setembre
L'arribada de la comunitat de religioses està prevista per al mes de setembre, ja que és necessària l'adequació d'alguns espais del Monestir i l'adaptació, a més hui dia és una necessitat l'eliminació de les barreres arquitectòniques, detalla el rector, qui donava "gràcies a Déu per aquest regal que ens ha concedit, així com a totes les persones que durant estos anys han resat per aquesta causa i als qui econòmicament han col·laborat i col·laboren, així com a Sor Celia i a Sara que han mantingut encesa la flama de la vida consagrada en el Monestir durant els últims anys".