Hui 30 de novembre de 2022 és un dia històric per a Albaida, ja que la UNESCO ha aprovat per unanimitat que la candidatura presentada per Espanya, promoguda i impulsada per Campaners d'Albaida, Hispania Nostra i el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes (MitMac), en nom i representació de tots els campaners d'Espanya, haja sigut inscrita en la Llista Representativa del Patrimoni cultural Immaterial de la UNESCO.
Des de les entitats promotores volen manifestar la seua "immensa alegria, ja que este reconeixement mundial vol reconèixer el treball callat i solitari de tants campaners/es que, de manera voluntària conserven i mantenen el Toc Manual de Campanes en molts municipis d'Espanya, moltes voles amb grans dificultats, ja que són voluntaris/es pel patrimoni immaterial", destaquen.
Des d'Hispania Nostra, Campaners d'Albaida i MitMac, també volen agrair a tots aquells que han treballat per esta candidatura, en especial "el bon treball realitzat per la direcció general de Patrimoni Cultural i Belles Arts, així como a les funcionàries i tècniques de la subdirecció de Gestió i Coordinació de Bens Culturals del Ministeri de Cultura i Esports".
Tot va començar el 21 d'abril de 2018, quan les entitats promotores van organitzar per celebrar l'any europeu del Patrimoni Cultural un gran toc manual de campanes d'aquells municipis espanyols i europeus on es va conservar o recuperar el toc manual de campanes. "El Toc manual de campanes és el paisatge sonor dels nostres pobles i ciutats, són un mitjà de comunicació carregat d'emocions, un llenguatge universal; les campanes parlen de tot i per a tots", remarquen.
Per part de l'Ajuntament d'Albaida, el seu alcalde Alejandro Quilis, ha donat la seua enhorabona i ha destacat el treball de Campaners d'Albaida. "Ha sigut una tasca complicada i dura, però sobretot satisfactòria perquès després de molts anys han aconseguit un reconeixement de primer ordre. Gràcies als Campaners d'Albaida per fer que el Toc Manual siga Patrimoni Cultural Immaterial de l'UNESCO".
En este sentit, la declaració no és la meta, és el punt de partida per a que cada volta més municipis espanyols recuperen el toc manual de campanes, per això han anunciat la seua intenció de demanar al Ministeri de Cultura i Esports que s'inicien els treballs per fer un Pla Nacional de Salvaguarda del Toc Manual de Campanes. Este dissabte, 3 de desembre, a les 12:00 hores, se celebrarà esta declaració de Patrimoni Mundial per la UNESCO, amb un gran toc de campanes en tota Espanya, d'aquells llocs que conserven o han recuperat el Toc Manual.