Un nou
vídeo
gravat per un agricultor mostra les
destrosses
cada vegada més impactants que ocasiona la fauna salvatge, i el
javalí
especialment, en l'agricultura valenciana. Un grup de porcs senglars ha arrancat d'arrel més de 50 plançons joves de
bresquilles
en un camp de
Salem
, a la Vall d'Albaida. El propietari, Eduardo Santamaria, denúncia que els animals han destrossat la meitat de l'arbratge de la seua explotació, el cost de la qual aconsegueix els 4.000 euros per hectàrea en drets de royalties (es tracta d'una varietat protegida) més les despeses de les plantes i la mà d'obra. Així mateix, els javalís han fet nombrosos forats en el terreny i en les gomes de degoteig necessàries per a realitzar el reg eficient del cultiu.
Els javalís arranquen la meitat dels plançons de bresquilla
Després dels fets ocorreguts a Salem, AVA-ASAJA urgeix a les administracions a posar en marxa mesures contundents per a atallar el problema social causat per la superpoblació de fauna salvatge
L'
Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA)
alerta que el cas d'este associat “no és puntual, sinó que la superpoblació sense control de fauna salvatge genera un problema cada vegada més generalitzat des del punt de vista agrari, però també ambiental i social. A més dels perjudicis directes en el camp, estos animals transmeten malalties (grip aviària, sarna, pesta porcina, africana, etc.), causen destrosses en nuclis urbans, provoquen accidents de trànsit i ataquen a persones”. Per això, l'organització presidida per Cristóbal Aguado urgeix a totes les administracions a posar en marxa mesures contundents per a atallar este excés de fauna silvestre i compensar els danys que pateixen els afectats.
Quan
Eduardo Santamaria
va arribar al seu camp de bresquilles no es podia creure els danys que havien causat els javalís a la seua explotació: “Mai havia vist una cosa així. Un ramat que, imagine superarà els 30 o 40 animals, ha rosegat, tombat i arrancat la meitat dels arbres plantats. Tenien una protecció per a evitar els atacs dels conills, però no ha servit de res davant un animal molt més corpulent com és el senglar. He fet una forta inversió per a tractar de cultivar una varietat que pot donar un valor afegit en el mercat i ara, per culpa de la inacció política enfront de la fauna salvatge, tot l'esforç ha sigut en va. No hi ha dret. O es prenen cartes en l'assumpte o la superfície agrària deixada de cultivar continuarà multiplicant-se”, denúncia aquest agricultor valldalbaidí.