El Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent ha posat en marxa la Unitat d'Insuficiència Cardíaca. Amb això, aquells pacients amb aquesta patologia són vigilats més estretament i per personal més entrenat amb l'objectiu d'evitar descompensacions i reingressos hospitalaris.
El Departament de Salut amplia així la seva cartera de serveis amb una Unitat que té al seu càrrec dos cardiòlegs i una infermera i que presta el Servei de Cardiologia a l'Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva.
La Unitat s'encarrega de valorar als pacients i fer-los un seguiment continuat a través d'una consulta específica en la qual els pacients remesos ja han estat diagnosticats prèviament per Cardiologia.
Des de la Unitat, els cardiòlegs Sergio Sánchez i Elena Lucas expliquen que es tracta d'atendre “pacients amb mal pronòstic en general i els quals requereixen d'un seguiment estret perquè sofreixen moltes descompensacions”. Per tant, l'objectiu d'aquesta Unitat és “poder veure a aquests pacients amb la freqüència que siga necessària per a realitzar els ajustos del tractament que necessiten, prendre les constants de forma més freqüent i guiar-los en plans de tractament més específics i altres coses que en una consulta ordinària resulta més difícil oferir”. No obstant això, les pretensions finals d'aquesta iniciativa arriben a comptar amb un equip multidisciplinari que oferisca un tractament integral complet a tots els pacients amb insuficiència cardíaca crònica.
Segons els especialistes, amb aquesta Unitat s'intenta, a més d'evitar reingressos, disminuir la mortalitat de la malaltia i la millora de la càrrega que suposa per als seus acompanyants o cuidadors l'estar constantment ingressant a l'hospital com ocorre habitualment.
La Unitat s'obre atenent els pacients amb un pronòstic més greu i que tenen una limitació de la seva qualitat de vida més significativa i, progressivament, s'anirà valorant l'obertura a subpatologies de la insuficiència cardíaca que tenen millor pronòstic clínic.
El fet de posar en marxa en aquest moment aquesta Unitat amb una consulta específica, ha estat posat en relleu des dels mateixos professionals que han adaptat les seves agendes per a poder portar endavant aquesta iniciativa: “es tracta de pacients amb alt risc de mortalitat i si es contagiessin de coronavirus tindrien una alta probabilitat de mortalitat. Per això, encara que l'esforç que realitza l'hospital de posar en marxa aquesta Unitat amb tota la càrrega que suposa és molt gran, és una inversió important que beneficia a moltes persones i permet que aquests pacients tinguin menys complicacions en el futur”, destaca la Dra. Lucas.