L’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) va presentar divendres passat, 25 de juny, a la casa de la Cultura “Carmen Alborch” de Castelló de Rugat, el V Congrés d'Estudis de la Vall d'Albaida que se celebrarà els dies 1 i 2 d'abril de 2022. 
A l'acte, punt de partida d'un projecte que “ens portarà a aquest esdeveniment comarcal”, assistiren diverses autoritats municipals i comarcals de la Vall, membres dels comités científic i d’honor del congrés, representants de la Universitat de València, socis de  l'IEVA i públic en general.
El primer a intervenir fou Joan Josep Torró, president de l'entitat, qui donà la benvinguda a les persones assistents  i als ponents. Va destacar la importància de la celebració d'aquest congrés comarcal dins del context de les nombroses activitats que du a terme l'Institut. Entre més, va nomenar el Premi Fer Comarca que recentment s’ha concedit a Campaners d'Albaida i va fer referència al fet que justament en 2022 l'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida celebrarà el 25 aniversari de la seua fundació.
Per la seua banda, Jorge Hermosilla, vicerector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, agraí la invitació a l'acte i tingué un record emocionat de Carmen Alborch. Recordà que la Universitat de València és una institució pública valenciana compromesa amb el seu entorn territorial i que això obliga a mantenir una proximitat entre la institució i la comarca. Reconegué el paper  de la Federació d'Instituts d'Estudis Comarcals, i especialment el del IEVA per ser un dels més dinàmics i actius. Segons ell, la marca a què es refereix el nom del congrés ha de ser una marca d'orgull de pertinença a la comarca. Finalment oferí la seua total disposició a col·laborar sense cap reserva en l'organització del congrés, i manifestà que la prova d'aquesta voluntat era la presència del director del Campus d'Ontinyent.
Antonio Esquinas, alcalde de Castelló, tancà l'acte agraint la presència de públic i autoritats i manifestant que tots els entrebancs causats per la pandèmia que han fet ajornar el congrés, no han minvat la il·lusió ni l'orgull d'acollir a Castelló de Rugat  l'organització d'un esdeveniment  tan important. Es mostrà confiat que aquest congrés concitarà l'interés en l'àmbit investigador i que aportarà fórmules   de progrés i de futur.