La comarca de La Vall d'Albaida, formada per 34 municipis, és una de les denominades comarques de l'interior. La ciutat principal, i la més poblada és Ontinyent, que a dia 1 de gener d'aquest 2019 comptava amb 35.395 persones, i la més xicoteta Sempere, amb 35 habitants. El nombre total d'habitants a principis d'aquest 2019, sempre segons les dades de l'INE, era de 87.532 persones.
La xifra sembla alta, però la realitat és que l'any 2010, els habitants de La Vall d'Albaida eren 93.509, en total quasi 6.000 de pèrdua en els últims 8 anys.

Ontinyent quasi la meitat d'aqueixos 6.000
La capital de la Vall d'Albaida, i ciutat més poblada, és Ontinyent, que a inicis d'aquest 2019 comptava amb 35.395 habitants, quasi 3.000 menys que en 2010, quan la xifra era de 37.935, per la qual cosa quasi la meitat d'aqueixa pèrdua de persones residents a la comarca s'han produït ací.
Cal destacar que en 2010 va ser el màxim històric, fregant els 38.000 habitants i que semblava que anava continuar creixent. La crisi va fer mossa en les empreses importants del sector tèxtil, i això va provocar un descens de la immigració, mentre que la natalitat continuava, igual que en tota Espanya, en línia descendent, la qual cosa va suposar aqueix descens dràstic d'habitants.

La dinàmica es manté en quasi totes les localitats
No solament Ontinyent va perdre habitants en aquests 8 anys, la dinàmica s'ha mantingut en quasi totes les localitats de la Vall d'Albaida, que tampoc s'han deslliurat d'aquesta pèrdua. Albaida i Benigànim, per exemple, han baixat dels 6.000 habitants, L'Olleria ja ronda els 8.000 després d'estar més prop de 9.000.
En un moment en el qual es parla molt de despoblació, en total, són 30 les poblacions que han vist reduït el seu nombre d'habitants en aquests últims 8 anys, al que podem sumar, a més Carrícola, que manté el mateix número, 93, en tot aquest temps. 

Tres localitats augmenten la seua població
Cal ressaltar el nom de tres localitats de La Vall d'Albaida que han aconseguit sobreposar-se al despoblament i a la pèrdua demogràfica, com són Benissoda, que ha passat de 378 a 418; Guadasséquies, que dels 440 ha passat a 444, i l'últim i més sorprenent de La Pobla del Duc, l'única localitat de més de 1.000 habitants que no ha perdut població, i és que han passat de 2.514 a 2.537 habitants. A Benissoda, el seu alcalde, Miguel Lluch, destaca que entre els motius d'aquest increment està l'augment de la natalitat, els baixos imposats, la dotació de serveis del municipi i el fet de tindre un fort polígon industrial, així com la bona situació del poble, que “té enllaç amb Albaida, Ontinyent, Xàtiva o Alcoi”. 

La vida en la localitat més xicoteta de La Vall d'Albaida
Sempere és una localitat de 35 habitants segons l'INE, encara que fonts de l'Ajuntament apunten que al juliol el cens era de 29. És, per tant, la localitat més xicoteta de la Vall d'Albaida. 
La vida en Sempere és pròpia d'una pel·lícula; cada dia poden aparéixer venedors ambulants on comprar el pa i altres aliments o necessitats. A més, compten amb una farmàcia que obri dues vegades a la setmana, els dimarts i els dijous, i un consultori mèdic que està disponible una vegada a la setmana. 
La vida en la localitat és tranquil·la, i malgrat això, encara hi ha gent que arriba allí a viure, buscant potser això. 
Segons comenten des del consistori, no hi ha joventut, per la qual cosa no hi ha naixements, fet que està portant a la localitat a perdre habitants.
Malgrat els pocs serveis amb els quals compten, la proximitat de localitats com Alfarrasí o Benigànim, una de les més importants de La Vall d'Albaida, fa que en aquest tranquil i xicotet poble, puguen aconseguir tot el que necessiten en el seu dia a dia.


 Amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport