El Centre d'Artesania del Museu de la Seda de València va acollir dijous, 21 de setembre, la conferencia 'Aproximació a la història tèxtil d'Ontinyent', a càrrec d'Alfred Bernabeu, doctor en Història i cronista oficial de la ciutat i secretari general de l'Associació de Cronistes del Regne de València.
La conferència, que va estar dirigida per a tots els públics, va repassar la història tèxtil d'Ontinyent, des de l'Edat del Bronze fins al segle XX, i es va centrar en la importància del tèxtil a Ontinyent i la seua influència en la població i els seus costums. Tal va ser esta influència, que, com a anècdota, Alfred Bernabeu destaca plats com la 'borreta', elaborat amb espinacs, nyora, creïlla i abadejo, que es denomina així per la seua similitud a este producte tèxtil.
El cronista d'Ontinyent va parlar de les diferents etapes per les quals va passar el tèxtil, amb alts i baixos, i també la influència que va tindre per al tèxtil ontinyentí Alcoi, ciutat conflictiva des del punt de vista obrer, per la qual cosa empresaris d'allí van decidir traslladar a Ontinyent les seues empreses. Va destacar també l'èxit de la borra després de la Guerra Civil, i que, a Ontinyent, en la dècada dels anys 50 del segle passat ja era una ciutat industrial, avançada a la resta d'Espanya, on predominava encara el sector primari. En els anys 60, 70 i 80, el tèxtil ontinyentí va viure tot la seua esplendor i moltes marques de la ciutat es van arribar a anunciar en les cadenes de televisió nacional, amb coneguts eslògans com a 'Mantas Mora, son de abrigo'. Alfred Bernabeu també va parlar de localitats veïnes com Bocairent, que va aconseguir una elevada producció de mantes, o Albaida, on l'empresa Reig Martí va triar per a un anunci a Lorenzo Lamas, conegut com 'el rey de las camas'.
La conferència s'emmarca dins del cicle de conferències de l'exposició "De la ruta de la seda a Festa de Moros i Cristians".