ESCAPEDE és el nom amb el qual naix un projecte pioner i nou mitjançant el qual l'associació ASAICO ha creat la seua scape room. No es tracta d'un scape room normal, sinó que combina el caràcter en línia, perquè es juga amb el mòbil en una pàgina web; la cultura, perquè recrea fets històrics i culturals que cal anar vivint i descobrint; i el turisme, ja que cal anar visitant els diferents punts en els quals resoldre els enigmes.
ESCAPEDE apareix en un moment on la covid-19 va frenar per complet l'auge dels scape-rooms, un dels entreteniments preferits per joves i no tan joves que cada vegada més s'animaven a resoldre els casos i escapar de situacions complicades. Amb aquesta nova web, encara en fase de testatge, però que podria estar oberta a inicis d'abril, es combina el millor dels scape rooms, resoldre els enigmes, però s'evita el més desaconsellable en aquesta època de pandèmia, estar tancats i junts. Una web que naix amb la intenció de promoure el turisme dels municipis en els quals transcorren les diferents rutes.
Dins de la pàgina web, desenvolupada per ontinyentí Rafa Petit, hi ha rutes gratuïtes i altres de pagament, amb un preu de 5 euros, depenent de les inversions municipals. L'única condició que demanen des de la web és registrar-se, mentre que per a jugar només es necessita un dispositiu mòbil amb accés a internet, encara que es recomana portar aigua, roba còmoda i el mòbil ben carregat de bateria.
Es pot jugar amb diversos dispositius mòbils alhora. En el cas de les gratuïtes bastarà que qui haja iniciat la ruta, el que cree el scape-room, repartisca els codis que li arribaran a l'e-mail de registre perquè tots puguen començar a jugar. En les de pagament, el preu variarà segons el que s'haja tardat a fer, però els dispositius extra pagaran la meitat.

Un dels promotors, Alfred Montés, pensa que “aquest tipus de scape rooms serà una de les opcions d'oci preferides en el futur i el tret d'eixida haurà sigut a Ontinyent”. Defineixen ESCAPEDE com “una pàgina web que permet interactuar amb el lector i realitzar jocs com si es tractara d'una APP”.
Explica, a més, Montés que “esperem a finals de març poder fer una jornada de portes obertes en la qual els participants ens comenten les possibles errades o millores per a tindre temps de corregir-les”.
El regidor de Cultura, Álex Borrell, veu aquest scape-room com “una idea nova que a més es pot jugar sol o amb amics i que permet conéixer la història d'Ontinyent (i la resta de ciutats que participen) i els seus llocs més emblemàtics”, per això matisa Borrell “hem volgut involucrar-nos en aquest projecte mitjançant la subvenció que vam donar a ASAICO l'any passat i els donem les gràcies per promoure la cultura i el turisme local”.
Per part seua, la regidor de Turisme, Sayo Gandia, va voler agrair a tots els que han fet possible aquesta eina, ja que “serà molt útil i atractiva tant a nivell individual com d'empreses que vulguen fer de les rutes turístiques un acte novedós”.