Arribada directament des de Madrid, la productora, guionista i directora, Mabel Lozano, va presentar ahir a l'aula Magna del Campus d'Ontinyent el seu últim llargmetratge-documental “El Proxeneta. Paso corto, mala leche”. 
L'activitat estava emmarcada dins del II Cicle de conferències “Reptes Vigents per a la Igualtat”, inclosa en la programació trimestral de l'àrea d'Igualtat de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida. Aquesta activitat donava continuïtat a la xarrada sobre prostitució, celebrada aquest dilluns de la mà de l'experta Rosa Cobo. 
És el seu tercer llargmetratge contra el tràfic de blanques, i l'anterior ‘Chicas nuevas, 24 horas’ va estar nominat a millor documental dels Premis Goya. La inquietut de Mabel Lozano per aquest tema va sorgir en conéixer a una víctima, segons ella mateixa explica. Així, de la seua faceta de presentadora (TVE Noche de Fiesta, Noche sensacional, La Ruleta de la fortuna, entre altres) i actriu (Los ladrones van a la oficina, La casa de los líos, etc.) va donar un gir cap al cinema social i de drets humans en el qual denuncia la legitimació de la prostitució i la mercantilització de les dones. 
El diferent d'aquest nou treball és el punt de vista, ja que és la veu de “els amos de la prostitució i la tracta”. En concret, el llargmetratge dóna a conéixer a “El Músico”, un exproxeneta condemnat. “Mai hem escoltat aquesta veu, i no és una veu qualsevol, és un home sentenciat per prostitució coactiva i tràfic d'éssers humans que ha estat en la primerasó”, explicava a aquest periòdic. 
Mabel Lozano destaca que la “tracta i la prostitució van de la mà” i lamenta que “és un delicte molt complicat amb moltes arestes i difícil d'eradicar, igual que el narcotràfic, però en aquest cas estem parlant d'éssers humans. Moltíssimes de les dones que ho exerceixen estan obligades o moltes d'elles han arribat a la prostitució perquè no tenien recursos”, assenyala. “La prostitució no és l'ofici més antic del món, el més antic del món és mirar cap a un altre costat. Això està ocorrent ací i no podem permetre-ho”, denúncia. 
Mabel va destacar en clau local que “en aquests municipis teniu a gent implicadíssima” a educar a la ciutadania en el respecte, en valors i en què “no es pot comprar tot, ni comercialitzar amb el cos de les dones”, va sentenciar. Després de la projecció va tindre lloc un col·loqui amb la directora.