Esta setmana s’ha donat inici al projecte europeu CRE@CTIVE, una iniciativa liderada per l’Institut Tecnològic Tèxtil (AITEX) i en la qual participa l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), junt amb altres 10 entitats europees de perfil institucional, comercial i empresarial amb l’objectiu de fer la creativitat el punt fort de la innovació en els sectors tradicionals
El projecte CRE@CTIVE té una duració de dos anys i mig i està finançat amb 3’2 milions d’euros per la Unió Europea a través de la Convocatòria de projectes estratègics del programa ‘Instrumento de Vecindad y Cooperación Transfronteriza en el Mediterráneo’ (ENI CBC Med).
“Des d’AITEX volem fer de la creativitat un aspecte determinant per incrementar les oportunitats econòmiques de les pimes i per això, anem a afavorir la creació de vincles entre els sectors tradicionals i les indústries creatives (artesania, disseny, cultura, etc.) dels països socis del projecte: Espanya, Itàlia, Egipte, Jordània, Palestina i Túnez”, explica Míriam Martínez, project manager del projecte. 
El resultat d’esta col·laboració permetrà incorporar com a variable estratègica de l’empresa la innovació creativa per actualitzar els seus productes i millorar el seu posicionament, fent-los més competitius en els mercats globals i més atractius per al consumidor final. 
El projecte CREA@CTIVE se centra en tres sectors amb una forta arrel tradicional: el tèxtil-confecció, el calcer i el cuir. Sectors amb un notable pes en la Comunitat Valenciana que s’han vist afectats per la desacceleració i la forta competència asiàtica que, en no poder competir en preu ni el volum, el seu principal repte és la innovació de productes i processos. “La innovació”, destaca el director de Relacions Externes de l’IVACE, Jordi Sebastià, “no entén de tamany de l’empresa i no sempre està basat en l’aplicació de la tecnologia”. En este sentit, afig, “per a que estos i altres sectors resulten innovadors han de donar-se uns condicionants entre els quals prima la creativitat, eix estratègic del projecte CRE@CTIVE”. 
Sebastià ha defés que la creativitat és la base de la innovació. “Es pot ser creatiu sense ser innovador, però no es pot ser innovador sense ser creatiu”. 
Representats d’AITEX han participat junt a Jordi Sebastià, representats de la direcció general de Fons Europeus del ministeri, de la Branch Office de Valencia així como el secretariat tècnic de la Convocatòria de projectes estratègics del programa 'Instrumento de Vecindad y Cooperación Transfronteriza en el Mediterráneo' (ENI CBC Med), en la reunió de llançament del projecte. 
Accions previstes
Durant 2021 es treballarà en la definició de 6 models de negoci que afavoriran la interacció entre empreses i centres culturals i creatius, artistes, fabricants, dissenyadors, artesans i altres creadors independents que poden aportar idees per a nous conceptes, col·leccions, tendències, models de consum i estils de vida.
A més, estos models s’impulsaran a través de la plataforma online que oferirà la possibilitat de emparellament entre dissenyadors, marques i productors. 
Entre les accions que desenvoluparà l’IVACE en el projecte, està l’adaptació del mecanisme d’Anàlisi Estratègic per al Desenvolupament Empresarial (MASDE), amb la incorporació de dos mòduls de creativitat i sostenibilitat en l’estratègia de l’empresa. 
Està previst que el pròxim any un total de 16 emprenedors puguen desenvolupar idees innovadores gràcies al llançament d’una convocatòria que facilitarà les relacions entre la indústria tradicional del tèxtil-confecció, calçat i cuir amb la indústria cultural i creativa.