El director general de Caixa Ontinyent, Vicente Penadés , va comparèixer el dilluns davant la comissió del Congrés dels Diputats que investiga la crisi financera a Espanya i el programa d'assistència financera.
Vicente Penadés va comparar els principals desequilibris que el sector va ser acumulant durant la fase expansiva amb les xifres de Caixa Ontinyent. Així, Penadés va destacar com el creixement del crèdit en Caixa Ontinyent va estar per sota de la mitjana del sector, a l'igual també va estar per sota de la mitjana quant a crèdits a empreses de construcció i activitats immobiliàries. “Quant a inversió crediticia, a l'inici de la crisi, la nostra caixa tenia una posició millor tant des del punt de vista quantitatiu com a qualitatiu”, va destacar Vicente Penadés. Un altre factor clau destacat pel director general va ser la menor dependència de Caixa Ontinyent respecte a les necessitats de finançament majorista, “comparativament, Caixa Ontinyent tenia un major finançament dels seus dipòsits de clients que el sector”, va explicar.

Segons va concloure Vicente Penadés, “el fet que va possibilitar que la nostra Caixa poguera fer front, durant els pitjors anys de la crisi, a uns sanejaments molt exigents i als requisits de capital, va anar un menor creixement del crèdit en la fase expansiva i, com a conseqüència, unes menors necessitats de finançament”.
El director general va destacar que “aquesta actitud més prudent va estar basada en una major sensibilitat al risc. I en açò va influir l'experiència viscuda en les anteriors crisis immobiliàries, la dels anys 1980-1985 i, sobretot, la patida en els anys 1992-1998. I dic patida perquè llavors vam aprendre el que suposava fer-se càrrec de promocions d'habitatges en curs, amb els proveïdors sense cobrar i haver de fer front comú per a acabar els edificis i vendre'ls assumint les pèrdues dels mateixos. Açò difícilment s'oblida.
Aquesta experiència ens va fer especialment sensibles a les indicacions del Banc d'Espanya en les reunions que teníem anualment per a presentar el tancament de comptes i el pressupost del següent any. En elles ens alertaven de les dificultats que podria implicar la concentració d'inversió en el sector immobiliari i, especialment, en sòl”.
Vicente Penadés també es va referir al govern corporatiu de Caixa Ontinyent, amb una assemblea general composta per una representació plural de la societat: impositors, Generalitat, Ajuntaments, empleats i altres grups.

Penadés es va referir també als canvis generats pel nou règim jurídic de les caixes d'estalvi, que estableix incompatibilitats per a exercir com a membre dels òrgans de govern, la modificació del pes dels diferents grups en la composició de l'assemblea o la professionalització de la gestió del consell d'administració. 
Vicente Penadés va destacar que “en Caixa Ontinyent, i açò també és un element important que ens ha permès superar la crisi, els membres dels òrgans de govern han estat compromesos amb l'entitat, amb el seu projecte fundacional i amb la seua finalitat social, tot sobre la base de possibilitar un projecte sostenible en el temps que aporte valor i benestar al nostre àmbit d'actuació. Així, les seues decisions s'han basat en la prudència, en la racionalitat i anteposant els interessos de la caixa, dels seus grups d'interès i la seua responsabilitat social”.