La sala d'actes de l'IES Jaume I va ser l'escenari d'una xarrada-col·loqui sobre la importància de la formació i qualificació professional en el sector tèxtil. La ponent va ser Alicia Gramage Galbis, ex alumna del centre i en l'actualitat, responsable del departament de Qualitat Tèxtil en l'empresa Ubesol.
Alicia va destacar als alumnes que van assistir a la conferència que davant d'un tèxtil de fa dècades en el qual predominaven les mantes, llençols, etc... “el tèxtil actual està molt diversificat, fabrica productes que molta gent ni s'imagina i per a això, les empreses requereixen personal especialitzat”. Eixa especialització, va destacar Alicia Gramage, s'aconsegueix amb la Formació Professional, els estudiants de la qual, “són els que més a prop estan de les empreses”. En aquest sentit, Alicia Gramage destaca com molt positiva l'FP dual que s'ha implantat aquest curs en l'IES Jaume I “perquè amb les pràctiques, els alumnes coneixen el dia a dia de les empreses, la maquinària, etc”.
Gramage va exposar als assistents la seua trajectòria, que va començar cursant en l'IES Jaume el cicle superior de Processos tèxtils de filatura i tejeduría. A continuació, va començar les pràctica en Vidal i Sanz, fins a la desaparició de l'empresa. D'ací va passar a Ubesol, on va exercir diferents càrrecs en Importació i en el departament de Qualitat, del qual actualment és la màxima responsable.
Alicia Gramage va destacar que el tèxtil és un sector molt dinàmic, que necessita personal format i va citar l'exemple d'una empresa de Muro que ha adquirit una màquina única a Espanya i que té problemes per a trobar personal format “després d'11 anys sense pedrera”, en referència als anys en què l'FP tèxtil no s'ha impartit a Ontinyent.
El professor del cicle tèxtil d'FP Toni Cambra, en la presentació de la conferència va recordar la importància d'accions com la del dimecres per a donar a conéixer aquests estudis perquè "perquè alguna cosa t'agrade, ho has de conéixer”. Cambra també recordava que “el sector tèxtil és part indissoluble d'Ontinyent”.
A la ponència també va assistir Rafael Lurbe, president de Atevall Vall d’Albaida, entitat que ha apostat, junt a COEVAL i l'Ajuntament d'Ontinyent, per la recuperació dels estudis d'FP a la ciutat. Lurbe destacava que en un mercat altament competitiu, la innovació és necessària, i per a això, les empreses han de tindre personal qualificat. El president de la patronal comarcal va destacar que “el sector tèxtil no està acabat, està molt viu”, al mateix temps que exposava la necessitat que tenen i tindran les empreses de reemplaçar als treballadors que es jubilen per altres treballadors qualificats. “Una màquina es pot comprar amb diners, però un bon treballador, preparat i amb formació, no es paga amb diners”, exposava Lurbe, per a qui recuperar l'FP tèxtil a Ontinyent suposa “tindre una pedrera per a cobrir llocs de treball”.
El president de COEVAL, Javier Cabedo, per part seua, exposava que “el tèxtil actual no té res a veure amb el de fa 25 anys. Està molt més tecnificat”, al mateix temps que agraïa a l'Ajuntament d'Ontinyent el suport rebut per a aconseguir el retorn d'aquests estudis a la ciutat.
Óscar Borrell, regidor d'Educació, també posava l'accent que el consistori continuarà apostant per la formació professional.