Madrid, Barcelona, Saragossa, València, Pontevedra, Sevilla, Alacant…. i des de 2020 Ontinyent. Aquestes són ciutats que compten amb un servei anomenat Mont de Pietat. Les grans ciutats i capitals espanyoles són les que ofereixen aquesta obra social, unes ciutats entre les quals s'ha colat Ontinyent, de tan sols 35.000 habitants i que ofereix un servei únic en municipis de la seua grandària. Cal destacar que és l'únic Mont de Pietat que hi ha en els quasi 200 km que separen en línia recta València d'Alacant, i és, per tant, un referent de les comarques centrals.
Encara que el Mont de Pietat de Caixa Ontinyent va obrir les seues portes en 2020, anteriorment ja va haver un Mont de Pietat entre els anys 1884, amb el naixement de Caixa Ontinyent, i 1964, quan aquest servei va ser retirat. De fet, el nom complet de l'entitat és Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat d'Ontinyent, encara que opera com Caixa Ontinyent.
El Mont de Pietat és, sens dubte, el gran desconegut de la Fundació Caixa Ontinyent. Independent respecte a la caixa d'estalvis, és una de les formes més segures d'aconseguir diners en efectiu a canvi de les joies que tenim en propietat. Encara que en molts Mont de Pietat s'accepten més objectes, el de Caixa Ontinyent es basa en les joies d'or o rellotges amb or. El servei és totalment alié a si s'és o no client de l'entitat. Com funciona exactament el Mont de Pietat? T'ho expliquem.

Funcionament del Mont de Pietat
Abans de conéixer el funcionament del Mont de Pietat hem de conéixer la seguretat. Un edifici dedicat exclusivament a aquestes transaccions, que compta amb portes i finestres blindades antirobatori, càmeres de seguretat funcionant en tot moment i caixes de seguretat de trànsit on es deixen les joies amb obertura amb retard i que només s'obrin al final del dia per a canviar les joies a la caixa forta, fet que impedeix els robatoris a mà armada. Totes aquestes mesures de seguretat i el compliment d'una normativa s'ha de tindre per a poder obrir un Mont de Pietat.
Ara sí, podem explicar el funcionament. El Mont de Pietat es basa a concedir préstecs deixant els clients com a garantia les seues joies. Una transacció coneguda com a garantia prendaria.
El client acudeix amb cita prèvia i en la intimitat, ja que la porta només s'obri després de la identificació. El citat client arriba a l'oficina per a obtindre diners en efectiu per les seues joies, però sense haver de renunciar definitivament a elles, com sí que passaria en altres negocis com el de compra d'or, ja que es pot recuperar fins a 3 anys després.
Una vegada el client està convençut de deixar les seues joies, un expert taxador, seguint l'índex de cotització oficial del pes de l'or eixe dia, reflectit en el London Gold Fixing, posa preu a eixes joies depenent també del treball que tinguen i de les possibles pedres precioses. Si el client està d'acord ix del mateix Mont de Pietat ja amb el 75% del valor de les joies en metàl·lic i ja coneixent els interessos que haurà de pagar per un any per a després recuperar les seues pertinences. Cal destacar que es poden recuperar les joies fins a 3 anys després, pagant els interessos anuals cada any, però també es poden recuperar en qualsevol moment pagant els interessos dels mesos que hagen passat sense haver d'abonar l'any sencer.
Existeix una altra possibilitat, que el client renuncie a recuperar la joia. Pot haver sigut durant el primer any o al final dels tres pels quals es pot renovar aquesta cessió. En eixe cas, des del Mont de Pietat s'obri una subhasta pública per les joies que en eixe moment tinguen ja en propietat.
En el cas que la joia es venga per un preu inferior al préstec, l'entitat carrega amb la diferència, però si en la subhasta es ven per una quantitat major al préstec es localitza a l'amo original per a abonar la diferència.

Com explica el cap d'Obra Social de Caixa Ontinyent i gerent de la Fundació Caixa Ontinyent, Roberto Sanz, “el Mont de Pietat no és una activitat financera amb la qual pretenem generar quants més beneficis millor, sinó que forma part de l'Obra Social”, pel que matisa “forma part de la nostra política d'inclusió social i financera”. El mateix Roberto Sanz realitza el símil explicant que “això és com un dels microcrèdits que s'anuncien en televisió”, però -matisa- “coneixent des del primer moment el que s'haurà de retornar, sense ofegar amb els interessos i sense mensualitats que estrenyen”, perquè -destaca- “l'objectiu és ajudar a la gent com una obra social més”.
Les particularitats del Mont de Pietat el converteixen en una forma segura, ràpida i fiable d'aconseguir efectiu en un moment de dificultat econòmica. Segura perquè tot queda signat per escrit, documentat i transparent; ràpida perquè els diners te l'emportes en mà i res més eixir de l'oficina ja pots disposar d'ells; i fiable perquè es tracta d'una obra social i no d'usurers amb sagnants interessos.

Des de juliol en funcionament
El Mont de Pietat de Caixa Ontinyent va entrar en funcionament a finals del mes de juliol d'enguany, en un moment complicat per la crisi de la covid-19, però no va ser per això, ja que des de 2018 Obra Social Caixa Ontinyent es va marcar l'objectiu de recuperar, més de 50 anys després, aquest servei.
La mitjana de les operacions que s'han realitzat en el Mont de Pietat de Caixa Ontinyent estaria al voltant dels 1.000 o 2.000 euros, i com encara no ha passat un any no es poden quantificar els ajornaments, les renúncies o les recuperacions de joies per part dels clients.