Què fer amb els milers de matalassos que es retiren cada any a Espanya és un problema que ha trobat solució amb una tecnologia ideada patentada per l'ontinyentí Enrique Palma i que, junt als seus socis en l'empresa Ecoaqua, vorà la llum en breu, quan entre en funcionament la maquinària que estan acabant d'instal·lar en una nau del Polígon L’Altet, amb capacitat per a reciclar 200.000 matalassos a l'any.
Segons explica l'autor d'este innovador sistema, es tracta d'un sistema que modula l'acció de l'aigua a pressió a partir de sis paràmetres, com la velocitat d'entrada, sistema de tancaments o estanquitat, per a projectar-la sobre l'objecte a reciclar, amb l'efecte d'una trituradora, a través de toveres amb forats.
Gràcies a esta acció, es poden aprofitar tots els materials utilitzats per a fabricar els matalassos, des dels molls, fins als components tèxtils. Actualment, els molts matalassos que queden en desús cada any són traslladats als abocadors, on són triturats, però tan sols s'aprofita el ferro. Amb el nou sistema patentat per Ecoaqua, es reaprofiten tots els materials. Per exemple, la part de tèxtil i espuma es pot reutilitzar per a nous matalassos, però també pot tornar a la cadena de valor per a crear llosetes o plaques d'insonorització.
“Cap sistema de separació de components actual aconsegueix aquest nivell de qualitat d'extracció”, afirma Enrique Palma a LOCLAR. A més, les seues patents aconsegueixen que, una vegada sanititzada, es puga retornar al sistema el 95% de l'aigua utilitzada en els dolls i que el consum energètic siga inferior en un 50% al de les màquines de triturat.
Després de mostrar la seua innovació a enginyers de grans corporacions com Pikolín i Ferrovial, s'han vist confirmats els ambiciosos plans del quartet d'accionistes de Ecoaqua, que completen Julián Masiá, Francisco Larrey i Santiago Gómez-Trénor: a l'agost tenen previst inaugurar una nau de 1.600 metres quadrats en el Polígon L’Altet d'Ontinyent amb capacitat per a tractar 200.000 matalassos a l'any
Enrique Palma va obtindre la patent en 2013 per al reciclatge de pneumàtics i després d'anys de proves s'aplicarà ara en matalassos. El sistema ha despertat l'interés tant d'empreses com d'administracions públiques, no sols d'Espanya sinó també d'altres països com Alemanya, França o Itàlia.
Tot el procés és gestionat per un sistema informàtic que és capaç d'adaptar de manera automàtica, els paràmetres de projecció de l'aigua ateses les característiques particulars de cadascun dels objectes que passen sota els dolls.

Dissenyada i creada a Ontinyent
El projecte no sols naix i s'implantarà a Ontinyent, sinó que la maquinària per a aplicar aquest nou sistema l'està fabricant l'empresa ontinyentina Tacome. D'aquesta manera, destaca Enrique Palma, es compleix la seua idea inicial de poder establir la nova tecnologia a Ontinyent. L'empresa començarà amb una plantilla d'11 persones per torn, que s'incrementaran a mesura que amplien els torns i la maquinària.
Des de la regidoria de Promoció Econòmica de l'Ajuntament d'Ontinyent, el regidor Pablo Úbeda destacava la importància que empreses innovadores s'instal·len a Ontinyent. En aquest cas, una empresa que contribueix a diversificar l'economia local al mateix temps que aporta un innovador sistema que contribueix a la sostenibilitat.