Ana Mª Pérez i María Ferrero, codirectores de la Cursa de la Dona de Ontinyent, expliquen les novetats de la tercera edició d'una prova que en molt poc temps s'ha convertit en un referent. La cita serà el diumenge dia 8 a les 10.30
- El dia 1 tanquen les inscripcions, quines són les previsions de participació?
- Respecte a l'any anterior, estem, més o menys, per les mateixes xifres per aquestes dates. Estem ja en unes 1.000 inscrites.
- Les dones que vulguen inscriure's una vegada tancat el termini d'inscripció, tindran alguna opció de participar?
- El dia 1 tanquem inscripcions, i a partir d'ací, veurem a quina xifra hem arribat i valorarem si podem tornar a obrir-les de nou o fer algun tipus d'inscripció presencial. Cal tindre en compte que preparar la bossa de la carrera, amb la samarreta i altres objectes, requereix tindre una previsió i tancar amb temps, perquè requereix un procés d'una setmana.
- Esperen arribar a la xifra de l'any passat?
- L'any passat, en la segona edició, van ser una mica menys de 1.700 dones les que van participar. Esperem que la previsió siga semblant, perquè l'última setmana moltes dones s'animen. Per exemple, en tan sols un dia, en un establiment hem recollit 50 inscripcions, la qual cosa reflecteix que es poden apuntar prop de 1.000 persones perfectament en una setmana. L'any passat va ocórrer una cosa semblant.
No és el mateix tindre un avituallament per a 1.000 que per a 2.000, encara que seria més factible adaptar-lo, però preparar la samarreta, estampar-la, etc. és més difícil amb tan poc temps. Sabem que moltes dones s'apunten quasi al final.
- L'any passat es va canviar lleugerament l'inici del recorregut per a eixir des del pont de Paduana. Es manté aquest punt d'inici enguany?
- Sí, ho mantenim, de fet, el recorregut és el mateix que l'any passat. Eixirem del pont, Ramón y Cajal fins al Fontinyent, on donarem la volta cap al Dos de Maig, arribarem fins a Santo Domingo, pugem per Altet de Sant Joan, eixim a l'altura del Kazar, Martínez Valls fins a l'encreuament amb Pintor Segrelles, pugem fins a José Iranzo, San José, volta al Dos de Maig, Sant Antoni, baixada fins a la plaça de la Coronació, Llombo, Carmelites, pont de Santa María, jutjats, carrer Major, plaça de la Concepció i pont de Paduana com a final. Són cinc quilòmetres.
- Quines novetats ofereix esta edició?
- Tornarem a tindre com a convidada a l'atleta Natacha López. Una de les novetats serà que dones ciclistes esperaran a les tres primeres per a acompanyar-les durant gran part del recorregut. En anys anteriors havien sigut tres ciclistes homes. Tenim confirmada a Mª José Silvestre, campiona del món de les 24 hores de Le Mans; també la ciclista ontinyentina Sofía Rodríguez; i també estem en contacte amb la ciclista sèrbia del Movistar Jelena Eric, que si els seus compromisos professionals li ho permeten.
Hi haurà una pantalla gegant en l'eixida, i la borsa de la corredora comptarà amb la col·laboració de l'associació Tyrius, que prepararen un detall.
- Ser el tercer any de la prova, a l'hora de l'organització, ajuda?
- Sí, perquè l'experiència t'ajuda a saber on has d'acudir per a preparar la carrera, amb qui has de parlar, i a planificar tot. Demà dissabte, dia 29, tindrem una última inscripció presencial en El Teler, de 12.00 a 13.30, en la primera planta. La inscripció, a 8 euros, comporta un euro solidari, que serà destinat al Centre Ocupacional José Antonio Bodoque, que col·labora amb la carrera.
- Creuen necessària una carrera exclusivament per a dones?
- Sí, en l'esport, que és el nostre àmbit, a la dona encara li queda molt camí per recórrer per a aconseguir la igualtat respecte als homes. Aquest granet d'arena que nosaltres posem pensem que fa falta. És un dia per a les dones.
- Han notat que carreres com aquesta tinguen una continuïtat en la pràctica esportiva i fomenten l'esport al llarg de l'any?
- Sí, ens dóna la sensació que sí, perquè la resta de l'any es veu moltes dones caminant i corrent amb la samarreta de la carrera, i si la porten és perquè l'any anterior van participar en la carrera... si continuen eixint és perquè en alguna cosa haurem ajudat a fomentar la pràctica esportiva.
- Quants voluntaris calculen que participaran?
- Com a mínim, unes 50 persones, entre els quals controlen els creus, els que estan en els avituallaments, els que estan en el lliurament de dorsals... A més, comptem amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Ontinyent. També AFO posarà un photocall i farà fotos durant tota la carrera.