Els vianants i no els cotxes han de ser l’epicentre del disseny de les ciutats del futur. Esta és una de les conclusions en la que coincidien els experts participants aquest dijous al col·loqui “La necessària transformació de la ciutat”, que obria la programació de la Setmana Europea de la Mobilitat a Ontinyent que organitza la regidoria de Sostenibilitat fins al 24 de setembre.
La regidora de l’àrea, Sayo Gandia, destacava la importància de reflexionar amb la ciutadania sobre eixa transformació necessària que ha de produir-se, on les ciutats es dissenyen posant per davant el benestar de les persones. Les diferents administracions tenim la responsabilitat de garantir espais on totes les persones puguen desplaçar-se amb seguretat independentment de les seues condicions físiques o capacitats però també on es puga gaudir de zones verdes i espais públics pet estar, conviure i relacionar-se. Totes les ciutats tenim reptes importants per al futur i junts hem d’intentar trobar l’equilibri per aconseguir una redistribució de l’espai públic que beneficie a tota la ciutadania”.
Els arquitectes Izaskun Chinchilla, Ramón Esteve i Carlos Salazar i el director de “València capital del disseny” Xavier Calvo participaven a la taula rodona, on coincidien en la importància d’augmentar els espais de convivència i oferir alternatives saludables de transport públic, aspectes als quals Ontinyent ja ha estat fent avanços. 
Izaskun Chinchilla explicava que “no cal eradicar els vehicles a motor sinó fer un ús més lògic”, posant de relleu que la contaminació ambiental i acústica “generen problemes de salut i morts a tot el món” i subratllant que tot i que la resposta inicial a les peatonalitzacions de vies sol ser negativa “amb el pas del temps tot el món acaba valorant positivament estos canvis”. 
Ramón Esteve explicava que “el repte és que desplaçar-se no impedisca guanyar qualitat de vida als espais urbans. Hem d’alliberar espais interns a la ciutat i generar espais de convivència. Accions com l’empresa per l’Ajuntament d’Ontinyent amb les zones d’estacionament dissuasòries son part del camí”, manifestava. Pel que fa a Carlos Salazar, incidia en què “no es tracta de cap invenció ni experiment, ja que estem parlant d’accions ja posades en marxa i provades amb èxit en moltes ciutats del món. Només cal aplicar-les”, assenyalava.
La següent activitat serà hui, 19 de setembre, amb la conferència "Beneficis de la mobilitat activa en la infància", a càrrec de la metgessa, pediatra i especialista en salut comunitària Marian Sintes Marcos, a les 19:00 hores al Museu del Tèxtil. Entre els assumptes que s’abordaran en esta activitat en la que col·labora el col·lectiu “Ontinyent en Bici" estarà la importància de projectes com el dels “Camins Escolars Segurs" que està duent-se a terme a Ontinyent.