El de març de 2022 passarà a la història meteorològica d'Ontinyent per les dades extraordinàries de pluja, insolació, boira i calitja. Així ho apunta el responsable de l'Observatori Meteorològic de la Concepció, Pablo Guerra. 
En concret, març de 2022, amb una precipitació de 523’4 l/m², ha passat a ser el segon mes amb major precipitació de la història de la ciutat, només per darrere de novembre de 1922 (652’2 litres). A més, el mes de març s'ha convertit en el més plujós de les sèries climàtiques, batent el rècord que tenia el mes de març de 1953 amb 308 l/m².
En altres estacions meteorològiques de la ciutat, com la de l’Alba, s'han arribat a registrar 655’6 l/m², mentre que en altres com la del Llombo, la xifra ha sigut de 480’4 l/m², tot això segons dades d'AVAMET (Associació Valenciana de Meteorologia)
.
El mes de març d'enguany ha registrat 22 dies de pluja, 15 d'ells consecutius; 16 dies coberts, sense veure el sol, dels quals 13 han sigut seguits; i 19 dies amb boira, 14 consecutius. A més, març ha deixat tan sols 67,5 hores d'insolació.

Després de tres mesos sense pluja, al març s'ha registrat “més del 91% de la precipitació anual”, assenyala Pablo Guerra, “per cert, ben repartida”, apunta. Majoritàriament van ser dos temporals, en dos episodis diferents, els que van aportar la pluja. El segon, amb 436,6 l/m², va ser un dels més intensos en la història meteorològica d'Ontinyent.


1.088,4 litres de març a març

La suma anual des de març de 2021 a març de 2022 s'eleva a 1.088’4 l/m², xifra que tampoc és pròpia d'un clima mediterrani, tal com recorda Guerra. La causa del comportament climàtic en els dies de pluja, afig, “es va deure a la presència d'una DANA més la continuïtat en la circulació de fronts de recorregut marítim que quan arriben a la nostra ciutat es presenten amb alt contingut d'humitat i van proporcionar les pluges més importants”, explica.
A part de la precipitació, el mes de març de 2022 s'ha caracteritzat per el “extraordinari fenomen meteorològic de la incursió de pols en suspensió”, destaca Pablo Guerra, que va tindre lloc del 14 al 19 i del 24 al 27 de març, i que va registrar el seu punt àlgid el dia 15, amb el cel groc vermellós.

Quant a la temperatura mitjana, ha sigut d'11 °C, la qual cosa suposa un 1’2 °C menys que la mitjana normal, i “en comparació amb les sèries climàtiques de temperatura mitjana, es considera un mes fred”, tal com apunta Guerra, més que febrer.
A destacar que la màxima va tindre lloc el dia 2, amb 23 °C, i la mínima el dia 9, amb 2’9 °C. I referent a això, Pablo Guerra afig que “les dades de temperatura no han sigut les propis del patró climatològic normal, en el qual els dies més freds de març es registren al principi i els més càlids al final”, conclou el responsable de l'observatori del Col·legi La Concepció.