La tradició de “l’Asguinaldo de la Purissima” d’Ontinyent, que enguany compleix 350 anys, serà explicada en un còmic editat per l’Ajuntament i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i l’estudiós de les festes i tradicions locals i membre de la Junta de Festes de la Puríssima Rafael Gandia, es reunien el passat dijous amb el President de l’AVL en la seu d’esta entitat. Un encontre al qual s’acordava iniciar els treballs per traure endavant una edició que s’espera tenir a punt abans de les festes patronals en honor a la Puríssima Concepció del proper mes de desembre.
L’Asguinaldo de la Puríssima va ser instaurant en 1667 amb la finalitat de recaptar fons per a sufragar les despeses d’estes festes,  i dins el mateix l’estendard amb la imatge de la patrona recorre diversos carrers de la ciutat, que en origen eren les cases particulars i ara inclouen de forma simbòlica espais com el Centre Parroquial de Santa María, la Societat de Festers o l'Ajuntament. Esta tradició va aparellada a la del  “Cant dels Angelets”, d’origen gregorià, que serveix com a preludi dels festeigs i de la que l’AVL i l’Ajuntament ja van editar un còmic en l’any 2013. 

Precisament l’edició d’aquell còmic de 16 pàgines (del que es van editar 6.000 exemplars, repartits majoritàriament entre els escolars de la població) va ser el punt de partida per a aquest sobre l’Asguinaldo, ja que en la presentació del mateix, Ramon Ferrer es mostrava “impressionat” per l’arrelament d’esta tradició, extrem que Jorge Rodríguez aprofitava per a instar al President de l’Acadèmia a col·laborar en l’edició d’un segon volum dedicat a “l’Asginaldo”. 
A l’igual que va passar amb l’anterior còmic, el guió de la història estarà a càrrec de Rafael Gandia, autor també del llibre “Ontinyent la llama Puríssima” on s’aborden estes tradicions centenàries, i responsable també de l’exhaustiu dossier que es va presentar a la reunió amb el president de l’AVL a petició de l’alcalde.
El còmic sobre l’Asguinaldo serà el nº9 d’una col·lecció que l’AVL ve editant des de 2008 i fins ara ha tractat la figura de personatges com Jaume I, Francesc Eiximenis, Enric Valor, Teodor Llorente o Vicent Andrés Estellés, a més de la tradició del Misteri d’Elx, el Cant dels Angelets i la festa de la Mare de Deu d’Algemesí, sent per tant Ontinyent l’única localitat en comptar amb dos còmics dins la mateixa. Una volta es compte amb el guió, Gandia es reunirà amb el dibuixant designat per fer les il·lustracions, avançant-se en un procés que s’espera que estiga finalitzat abans de les festes de la Puríssima del proper mes de desembre.