La Comunitat Valenciana té moltes coses característiques. Des de la paella o la ‘Cassola’, fins als Moros i Cristians, però entre totes les cultures i tradicions hi ha una que és impossible que no agrade, la del ‘esmorzaret valencià’, una tradició que traspassa generacions i que uneix amistats, i que a Ontinyent és secundada per gran part de la població.
Un dels bars més emblemàtics de la cultura del ‘esmorzaret’ a Ontinyent és, sens dubte, el Bar Miranda, un bar que obri tots els dies de dilluns a dissabte només per a preparar esmorzars, i després tanca la resta del dia, però el passat dijous 18 el bar va estar tancat per a esmorzar, un fet que va sorprendre a molts, però amb una explicació, el Bar Miranda estava participant en un concurs organitzat per la cervesa Amstel per a decidir quin era el millor bar per a esmorzar de tota la Comunitat Valenciana. El bar Miranda, regentat per César Mira, va ser el segon més votat d'entre els més de 300 bars participants en el concurs, per la qual cosa va arribar a la final, celebrada a Quart de Poblet i que tenia una doble recompensa: d'una banda, el cacau d’or i per l'altra, l'honor de reconéixer amb el nom de Quart de Poblet a l'entrepà per tota la Comunitat Valenciana, com ja passa amb el Chivito o l'Almussafes.
El citat dijous 18 els 11 bars triats pels clients, que havien de votar la qualitat de l'entrepà quan anaven a esmorzar al bar mitjançant un codi QR, es van presentar a Quart de Poblet per a començar amb el concurs, en el qual cada bar presentava el seu entrepà més carismàtic. En total, havien de preparar 10 entrepans en 20 minuts, i havien de fer-ho amb un pa especial que els facilitava el concurs, mentre que els ingredients havien de portar-los dels seus propis bars. El Miranda va presentar el seu entrepà de la casa (llom, formatge, tomata, bacon, picadillo i ceba caramel·litzada), perquè l’exitós cuiner ‘Michelín’ Ricardo Camarena el valorara.
El xef Ricardo Camarena, amb dues estreles Michelín en el seu haver, va explicar que per a la valoració tenia en compte l'equilibri entre el pa i el que portava, es tindria en compte l'arrelament valencià i per descomptat la presentació.
El Miranda va arribar a la citada final com el segon bar millor valorat, però finalment no va poder aconseguir alçar-se amb el ‘Cacau d’or’ dels esmorzars, un premi que se’n va anar cap a la capital, València, on la cafeteria Beluga va ser la vencedora amb un entrepà, que a partir d'ara serà conegut com a ‘Quart de Poblet’ i que porta llom adobat a la planxa, acompanyat de creïlles ‘a lo pobre’ amb ou caigut, una base de pimentons verds calfats i un toc de salsa de ‘all i oli’ especial.

Sensació agredolça per a César Mira
L'amo del Bar Miranda explicava a LOCLAR que s'havia quedat “una mica despagat”, sobretot pel fet que fora l'organització la que els facilitara el pa, ja que comenta “era un pa més integral i que potser no s'adaptava bé a l'entrepà que preparem nosaltres”. Explicava a més que “havíem de tallar en 4 trossos un entrepà que ja de per si mateix era xicotet, així que hi havia poc per a sorprendre el jurat i que pogueren gaudir tots els sabors del nostre entrepà”.
Comenta que li haguera agradat guanyar el cacau d’or “sobretot perquè portaríem el nom d'Ontinyent a nivell autonòmic com el bar dels millors esmorzars de la Comunitat Valenciana”.
Cal recordar que el Miranda és un dels bars d'esmorzars més coneguts no sols d'Ontinyent, sinó de la Comunitat Valenciana. Els seus grans i contundents entrepans no van passar inadvertits i des de fa uns quants anys atrau a ciclistes i motoristes d'altres ciutats i fins i tot comunitats autònomes, un fet que motiva a César Mira que ja avisa, “l'any que ve tornarem a intentar-ho”.