És un fet que la crisi sanitària ha canviat els hàbits de vida i consum. Els desplaçaments s'han reduït i molta gent ha canviat els menjars en bars i restaurants pel consum en les llars. “Des que començara el confinament hi ha hagut un augment sensible de generació de residus en referència a anys anteriors”, afirma el gerent de Recisa, Luis Unanue, “degut sobretot al canvi d'hàbit i comportament”, afig.
“La gent no s'ha desplaçat, i els residus s'han generat en les localitats d'origen”, afig. “Aquest augment es va començar a detectar al març, a l'abril el constatem i al maig ha sigut molt gran”, detalla Unanue.
En el referit al fem urbà, al març es van generar 22’58 quilos de residus per habitant, a l'abril la quantitat va augmentar a 25’59 i al maig a 27 kg per habitant, un ascens del 20% en tres mesos. Si es tenen en compte els quilos totals a Ontinyent, al març es van recollir 820.080, mentre que a l'abril van ser 879.000 i al maig la quantitat es va disparar fins als 900.060 quilos, un augment de quasi un 10%.
En el referit a la recollida selectiva “s'ha desbordat”, sobretot els contenidors d'envasos i cartó. “En el vidre no ha ocorregut el mateix en estar els bars tancats”, comenta Unanue. El desbordament en contenidors no era un problema d'ara, sinó que “l'actual situació d'emergència sanitària ha vingut a acréixer-lo”, assegura el gerent de Recisa. “S'ha demostrat que la freqüència de recollida és massa justa”. A Ontinyent hi ha al voltant de 115 contenidors d'envasos, 108 de cartó i 120 de vidre. La recollida d'aquests contenidors es realitza els dilluns, dimecres i divendres. “La recollida selectiva és un servei que va a més, cada vegada es recicla més, llavors el futur passa per augmentar la freqüència de recollida o canviar el model”, afig.
En aquest sentit, des de la regidoria de Medi Ambient, Sayo Gandia explica que s'ha augmentat la freqüència de recollida en el disseminat, com sol fer-se, i que en aquesta zona la situació dels contenidors està més controlada. “S'ha avançat la temporada de pujada a les casetes amb motiu del covid-19”, matisa. No obstant això, expliquen des del consistori que enguany no poden realitzar un augment generalitzat de la freqüència generalitzada, ja que “no podem modificar el contracte”, que és mancomunat, i enguany “no tenim un augment de la freqüència contemplada, ja que no prevéiem la crisi sanitària”, comenten. “L'objectiu seria de cara al pròxim any realitzar una recollida òptima, amb augment de freqüència en els punts on puga produir-se desbordament”, afig. D'altra banda, la recollida porta a porta de tot el fem, inclosa la dels contenidors de reciclatge, haurà d'esperar fins que finalitze el contracte amb la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida, que serà en 2022.
A l'augment de la generació de residus se suma l'incivisme d'algunes persones que deixen en els contenidors qualsevol tipus d'objecte, com puguen ser matalassos o andròmines velles, que haurien de depositar-se en el Ecoparc. Un problema que no és aïllat, sinó que succeeix en altres municipis de la comarca de la Vall d'Albaida. Per això, la regidor de Medi Ambient, Casaca Gandia, incideix en la responsabilitat per a evitar un mal ús dels contenidors i que aquests es convertisquen en focus d'insalubritat.