L'ontinyentina Emma Torró Pastor, investigadora de l'Institut de Física Corpuscular, centre del CSIC i la Universitat de València, ha sigut una de les 10 persones triades per a entrar a formar part de l'Acadèmia Jove d'Espanya, després de superar un exigent procés de selecció d'un prestigiós comité internacional.
Emma Torró, als seus 40 anys, considera que “és tot un orgull i un honor” entrar a formar part d'aquest organisme de gran renom internacional, ja que “suposa representar als científics i investigadors de tota Espanya, i en concret de la meua àrea, Física”, comenta.
La ontinyentina, molt arrelada a la seua ciutat natal, explica que des de ben xicoteta es va despertar en ella la curiositat científica, “l'interés per aprendre i investigar fins que entens alguna cosa a fons”, explica. Encara que li agradaven totes les assignatures, des de Literatura o Llatí, fins a Biologia o Química, es va decantar finalment per la Física perquè era per a ella com la base de tot. “Si entens la Física, pots entendre la Química o les Matemàtiques”, assenyala Emma Torró.
Es va llicenciar en Física a la Universitat de València, per a posteriorment realitzar el Doctorat en Física Experimental d'Altes Energies. És complicat detallar la seua línia d'investigació, per la complexitat dels conceptes que maneja, no obstant això, de manera bàsica, la ontinyentina explica que el seu treball es basa a investigar la física més fonamental, per a entendre els components bàsics que formen l'univers i buscar nova Física. Entre les aplicacions que podria tindre el seu treball es troba la medicina, concretament, la millora de la qualitat de les imatges per a la detecció precoç del càncer, per exemple.
El seu currículum és molt extens, però a manera de resum, ha format part de l'experiment ATLAS del LHC (l'accelerador de partícules més gran i de major energia que existeix) en el CERN, Centre europeu per a la investigació nuclear, situat a Ginebra, i ha treballat per a la Universitat de Washington (Seattle).
En 2019 es va unir al projecte IRIS-HEP, un institut format per múltiples institucions dels EUA. Des de 2016 és membre de la col·laboració MATHUSLA, un nou experiment proposat per a la cerca de partícules de vida mitja ultra-llarga. Finalment, en 2020 se li va concedir el projecte CIDEGENT, per a investigadors-doctors d'excel·lència, i es va incorporar al IFIC (Institut de Física Corpuscular) per a continuar la seua línia d'investigació, per a la qual se serveix del gran accelerador de partícules del CERN, a Suïssa, gràcies la tecnologia.
La ontinyentina està molt contenta per haver fet un pas més en la seua carrera, i destaca que un dels objectius a aconseguir és promoure la ciència i la investigació a les escoles com una professió real.