L'optometrista, Javier Cantó, natural de Bocairent, i Jordi Torró, productor audiovisual, d'Ontinyent, han format part d'una expedició de les ONG Iluminafrica i Visió sense Fronteres en el sud de El Chad (África), des del 30 de gener fins diumenge, 13 de febrer. 
"La satisfacció d'haver fet el treball ben fet" és la frase que per a Javier Cantó resumix l'expedició, que ha inclós jornades de 12 a 14 hores sense parar a menjar, viatges interminables per carretera, avaries... Per a Javier Cantó és la seua tercera expedició (i la nº60 de l'associació) i en esta ocasió van decidir optimitzar el temps i els recursos amb la creació de dos equips: l'A, que passava consulta i reclutava les persones que necessitaven intervenció, i la B, encarregat d'operar. L'estratègia va ser diferent a la d'anteriors expedicions, on van estar en l'Hospital de Saint Joseph, en Bébédjia, i gràcies a este canvi, han aconseguit quasi triplicar les cirurgies realitzades. 
A ells es va sumar Oumar, un jove natural de El Chad d'uns 30 anys que havia estudiat Medicina en Cuba i que va fer també de traductor. "En teoria es parla francés i àrab, però els habitants de les zones rurals parlen diferents dialectes, el que dificulta la comunicació", explica Cantó. 
El seu primer destí va ser Kélo. Per arribar allí van recórrer prop de 400 km, que es van traduir en unes 12 hores, per la poca qualitat de les carreteres. Una de les anècdotes va ser l'avaria del pick-up en el que viatjaven, que va trencar la direcció i que un natiu va resoldre amb una cita de persiana. Per a sorpresa dels espanyols, aquell "apanyo" va durar més de 200 quilòmetres a velocitats punta de 120 km per hora. Allí van vore sols 96 pacients, dels quals sols 15 tenien cataractes, una xifra que van considerar baixa per a l'objectiu de cirurgies que tenien. Per això, van decidir acudir a la ràdio per a promocionar-ho. 
En arribar a Béré, els van sorprendre 264 pacients, dels quals 80 estaven afectats per cataractes. "Va ser un dia brutal; vam començar a les 8:00 del matí i vam acabar de passar consulta a les 23:45 de la nit, sense parar ni a menjar ni res", explica Cantó. Este ritme frenètic va continuar en les localitats següents: Lai, Dérésia i Guidari.
El destí final va ser l'Hospital de Saint Michael, en Dono Manga, on van procedir a operar les cataractes, a més de passar consulta en eixa ciutat. Alguns pacients van tindre problemes per arribar a l'hospital. Per exemple, des de Kelo la distància era d'uns 200 km. Molts d'ells van caminar fins a 3 dies per arribar al centre hospitalari, per això el Bisbat va ficar alguns vehicles per afavorir els desplaçaments dels pacients. 
Finalment, van aconseguir realitzar, en cinc dies, 256 cirurgies. "Va ser una sorpresa que funcionara tant bé; va ser tot un èxit, ja que vam poder arribar a més pacients", assegura Cantó. 
Un èxit que deuen, en gran part, a l'ajuda de les religioses que hi havia en l'hospital, que "ens van cuidar molt bé, i això ens va fer rendir més", explica, i el suport d'Oumar, qui, plorant, els va agrair l'oportunitat de treballar amb ells i obtindre una remuneració. 
En la seua tercera experiència, Javier Cantó, explica que les condicions de pobresa i dificultats en el país siguen les mateixes. "Allí la vida no té valor; els missioners fan tot el que poden", comenta. "Els oculistes tindríem que estar treballant tot l'any, i no ens acabaríem la faena. És dur, però arribem fins on arribem", lamenta. 
Està previst que, amb el material audiovisual recopilat per Jordi Torró, a través de la Fundació Ilumináfrica, es realitze un documental de tres capítols que està previst difondre en plataformes audiovisuals i crear una exposició per visibilitzar el treball realitzat. "La intenció és mostrar la gent el que fem i animar a col·laborar per a pròximes expedicions", explica Cantó, qui afig que en estos moments necessiten instrumental per valor d'uns 7.000€, en concret, un queratòmetre, sense el qual el procés "és molt lent i a voltes, imprecís". 
Per últim, Javier Cantó agraix la implicació del seu equip en esta expedició, que ha sigut "molt dura", entre els quals es trobava Rafa Sirvent como optometrista, Alberto Moya com a cooperant, Jaime Javaloy, Jose Valls i Tomás Moya como cirurgians i Ana de Miguel i Ivana de la Torre com infermeres. "Han treballat molt dur; són un grup humà que és difícil de trobar", manifesta. Quasi acabats d'arribar, ja preparen la pròxima expedició, on l'objectiu és agilitzar processos per arribar al màxim de pacients.