Ahir es va celebrar a Albaida, amb la presència del president de la Generalitat, l'Ambaixador d'Espanya davant la UNESCO, l’Alcalde d’Albaida, altres autoritats, i nombroses colles de campaners, un acte promocional de la candidatura que aquest any presenta d'Estat Espanyol a la UNESCO, que es El Toc Manual de Campanes, perquè siga declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
Campaners d'Albaida al costat de Hispania nostra i el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, MitMac, en nom i representació de tots els campaners i campaneres d'Espanya, han estat les impulsores d'aquesta candidatura en la qual es porta treballant des de 2018.
Albaida conserva el Toc Manual de Campanes de manera diària i ininterrompuda des del segle XIII i va ser declarada pel Consell de la Generalitat el passat 1 d'octubre de 2021, Capital Valenciana del Toc Manual de Campaners.
Els campaners d'Albaida i els vinguts d'altres pobles, van rebre les autoritats a la plaça major, seguidament es van dirigir a l'Escola de Formació del Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, MitMac, on van firmar en el llibre de la ciutat d'Albaida, per a després visualitzar el vídeo del projecte MitMac.
A continuació, als peus del campanar, es van realitzar els parlaments, on Martí Jordà, president de campaners d'Albaida va destacar la il·lusió col·lectiva que existeix en aquesta candidatura i va demanar a les institucions el suport econòmic per fer realitat el projecte MitMac, així com també va fer una petició a l'Ambaixador perquè es deixe la pell per treballar a aconseguir aquesta declaració mundial.
Per la seua banda el president de la Generalitat Ximo Puig, va valor aquesta candidatura del Toc Manual de Campanes, "com un patrimoni autèntic que ve de les nostres arrels i que ens projecta cap al futur".
L'Ambaixador José M. Rodríguez Uribes, es va comprometre a treballar per aconseguir aquest repte, en la ciutat de Rabat en Marroc, en la convenció que celebra la UNESCO a partir del pròxim 28 de novembre de 2022.
L’alcalde de la ciutat, Josep Antoni Albert, va voler destacar la importància de la unitat per a fer arribar la candidatura amb força i aconseguir la Declaració, així com, a l’hora de treballar per aconseguir fer realitat el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes d’Albaida, un dels pilars fonamentals per a garantir la salvaguarda del Toc Manual per a les properes generacions junt amb l’Escola de Campaners.
L'acte va estar seguit per multitud de veïns d'Albaida i d'altres poblacions.
També es va inaugurar una exposició sobre el Toc Manual de Campanes, que estarà exposada en la plaça pintor Segrelles, d'Albaida fins al pròxim 12 d'octubre.
L'acte més emotiu es va viure a la sala de campanes, on tots els assistents van poder viure i sentir en directe, un repic i un Revolteig de solemnitat a mans dels Campaners i Campaneres, toc que ha fet vibrar als presents i on el President de la Generalitat i l'Ambaixador, van firmar en el llibre d'honor dels Campaners d'Albaida.