Canvis tecnològics, que tenen el seu impacte en l'economia i la societat, i en conseqüència, també en les institucions. Segons el catedràtic de Ciència Política i Administració de la Universitat Pompeu Fabra, Carles Ramió, s'aproxima una quarta revolució industrial, l'era de la robòtica, per a la qual serà necessari que les corporacions siguen capaces d'anticipar-se a aquestes transformacions, fent-se més competitives.
És una de les principals idees traçades en una conferència en la qual s'han analitzat els reptes als quals s'enfronten les institucions públiques en el futur, una ponència emmarcada en el primer mòdul de l'itinerari formatiu de la Diputació de València ‘Lideratge, direcció i millora de la gestió de les administracions locals’. Es tracta de l'aposta de la Corporació per la formació de tècnics i directius locals; l'objectiu, crear una xarxa de professionals formats que contribuïsca a la millora i modernització de les administracions.
“Hem volgut que eixa formació tinga una tornada de manera directa sobre els municipis i ens ajude, amb el lideratge polític a transformar la societat aprofitant les noves oportunitats que la llei ens dóna”, ha assenyalat el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez. Les lleis 39 i 40 de Procediment Administratiu i règim jurídic de les Administracions Públiques han obert un nou escenari de possibilitats, que la institució provincial vol aprofitar per a liderar la transformació i modernització de les institucions.
“La Diputació està absolutament alineada amb tot allò referit a la innovació tecnològica, que possibilita que la ciutadania puga gestionar els seus tràmits de forma online. De fet, hi ha diverses plataformes que s'han posat al servei dels ajuntaments i dels ciutadans”, ha indicat el diputat de Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes, qui ha obert la conferència, un acte al que han assistit també els diputats Josep Bort i Mamen Peris.
En aquest àmbit, el catedràtic Carles Remio ha assegurat que “l'Administració Pública és una institució que és de les més innovadores perquè contínuament s'estan renovant les polítiques públiques”. Entre els principals reptes, en paraules de Remio, transformar elements de caràcter estructural i d'organització, així com majors dosis de transparència, capacitat d'anàlisi i noves formes de selecció de personal que facen més competitives a les institucions públiques.