- Quant de temps porta vivint a Suècia?
- Visc a Suècia des de fa poc més de dos anys, concretament a la ciutat de Göteborg. Va ser difícil prendre la decisió de viure a altre país, però ho vaig fer pensant en millorar la meua formació musical. A Suècia es valora molt la cultura, i les oportunitats que trobes a nivell laboral i acadèmic son molt millors i més nombroses que a Espanya. 
- A què es dedica?
- Sóc titulada Superior de Música, en l’especialitat Interpretació de Clarient, i actualmente estudie un Màster especialitzat en Interpretació Orquestral a la Högskolan för Scen och Musik de Göteborg (Suècia). Sóc estudiant, i a més tinc la sort de poder treballar en encontres, projectes i concerts d’algunes orquestres de Suècia. Aquests contractes em permeten tindre un suport econòmic, tot i que amb l’actual pandèmia s’han reduït quasi per complet.
- Per què va decidir unir-se a la Xarxa d’Ambaixadors d’Ontinyent, impulsada per l’ajuntament de al ciutat?
- Em va semblar una iniciativa molt interessant i útil, ja que abans de decidir-me a donar el pas i estudiar fora, vaig investigar molt al voltant de Suècia: el tipus de vida, el país, la cultura, el programa acadèmic, etc., i vaig intentar contactar amb gent que estava vivint a Suècia mitjançant les xarxes socials perquè m’explicaren la seua experiència. Va ser una tasca complexa, però pense que amb la xarxa d’ambaixadors/es tot és més senzill, ja que pots trobar informació real d’una forma molt directa.
- Com s’està vivint la pandèmia des de Suècia?
- Imagine que es viu de la mateixa manera que a la resta del món. És el tema principal en qualsevol conversa, la gent va amb precaució i en termes generals es té molta consciència social. Sempre tracten d’estar actualitzats al voltant de la situació i les xifres del país, així com de les mesures i recomanacions.
- A nivell econòmic, quins sectors creu que està afectant més allí?
- Pot ser un dels principals problemes del país és que aquest està molt centrat en l’exportació de productes, una exportació que s’ha vist frenada per la pandèmia. Empreses com Volvo, que tenen molta importància i pes dins l’economia del país, s’han vist obligades a reduir la producció i, per tant, els llocs de treball. Pense que, en general, l’atur ha augmentat i per primera vegada en anys costa més trobar una feina. Jo, particularment,  ho he notat molt en l’àmbit cultural, que és el que m’afecta.
- Quines mesures de contingència i seguritat s’estan prenent?
- A Suècia les mesures no són tan estrictes. Pel tipus de societat i per com funciona aquesta no es parla tant de prohibicions, sinó de recomanacions, com evitar el contacte amb persones amb les que no convius, evitar entrar a centres comercials o botigues per que no es creen aglomeracions, realitzar compres online, o respectar la distància social de dos metres. A més s’han establert certes normes, com la reducció de la quantitat de gent permesa en reunions públiques a un màxim de huit, o el tancament de restaurants i bars a partir de les deu de la nit.
- Quina és la visió en Suècia de com està afectant la pandèmia a Espanya?
- Quan va començar tot i Espanya va passar a ser un dels països més afectats, molts em preguntaven per la situació. La idea de l’estat d’alarma els cridava molt l’atenció, així com el confinament. Sabien que era un moment molt dur, i la veritat és que era d’agrair l’interès dels meus professors i companys quan em preguntaven per la família i amics. 
- Com diria que està sent la seua experiència en Suècia?
- Molt positiva. Ha sigut una decisió molt encertada tot i que al principi va ser un gran repte, però considere que he aprés molt i a dia de hui ho continue fent tant a nivell acadèmic com personal. El conèixer gent de tot arreu, viure una nova cultura i aprendre noves costums fan que evoluciones d’una manera que només comprens quan vius aquesta experiència.
- Què te de particular? Es viu tan bé als països nòrdics com es diu?
- Es viu molt bé, però pense que no hi ha que oblidar-se que estàs fora de casa i lluny dels teus, i això sempre dificulta un poc les coses. A més, el clima és molt més fred i la falta de sol durant tants mesos té conseqüències. Tot i això, si ens centrem en el factor econòmic, la qualitat de vida és molt bona, és relativament fàcil trobar feina i els salaris són molt millors que a Espanya.
- Què li diria a una persona que estiga pensant en Suècia com una opció labora o professional?
- Que s’arrisque i ho intente. Suècia és un país amb molt bones opcions i oportunitats a tots els nivells. Però abans de prendre cap decisió és important estar ben informat, consultar els dubtes a les universitats o empreses i, sobre tot, tindre en compte tant el factor econòmic com el lingüístic. Tot el món parla anglès, però no hi ha que oblidar que el suec és l’idioma oficial i et pot obrir moltes portes.
- Quin tipus de contacte manté actualment amb Ontinyent? Ha pogut visitar la seua ciutat durant la pandèmia? 
- Torne a Ontinyent sempre que puc, sobre tot durant les vacances. Estic molt en contacte amb la família i els amics. És veritat que la pandèmia dificulta el poder viatjar, però per sort vaig poder passar l’estiu al poble, i si tot va bé, espere tornar a desembre per passar també les vacances de Nadal allí.