- Què suposa poder tornar a celebrar les Falles?
- Després de dos anys, la veritat és que hem représ les Falles amb més ganes i més il·lusió. És veritat que estem adaptant totes les activitats a l'evolució del covid. Així, per exemple, en les últimes setmanes està baixant la incidència, el que ens permetrà a tornar quasi a la normalitat. Quan comencem a preparar les Falles, fa uns mesos, la cosa estava pitjor que actualment, per la qual cosa vam haver de preparar diferents opcions, de manera que segons com evolucionara, poder celebrar les Falles, perquè pensàvem que enguany havíem de celebrar-les, d'una manera o una altra, però celebrar-les.
- És la falla de 2020, que es van veure obligats a desmuntar per la pandèmia, com ha sigut la conservació aquests dos anys?
- En 2020, la vam haver de desmuntar i guardar. S'ha conservat molt bé, com si estiguera nova. És obra de José Izquierdo, que ha vingut a encarregar-se del muntatge, perquè és un procés una poc complex i ha afegit una nova escena. Són ja molts anys de relació amb aquest artista faller.
- El programa d'actes, amb permís de l'oratge, és l'habitual? tindrà alguna restricció?
- Sí, hem preparat tots els actes. A principi de febrer les jornades esportives encara les vam realitzar a porta tancada, només per als júniors, però ara les coses estan millor i per exemple el play-back serà a porta oberta, és a dir, podrà tindre públic, com sempre s'ha fet.
- Com ha sigut la vida del centre estos dos anys de pandèmia, sense falles i durant molts mesos amb restriccions?
- Han sigut dos anys molt complicats per a tots: educadors, famílies, els xiquets, per als responsables del centre... Vam haver d'adaptar-nos, per exemple, hem fet reunions en línia. Evidentment, no és el mateix que una reunió presencial, amb totes les dinàmiques que es poden fer, però a poc a poc a mesura que passava el temps, vam començar a fer alguna reunió presencial. Han sigut dos anys amb menys activitat respecte a tot el que féiem abans de la pandèmia, però crec que la tornada de les falles ens anima a seguir avant, a educar en la Fe i en valors, tal com eduquem en les falles, els campaments i en el dia a dia, segons el pla de formació.
- En la tornada a l'activitat, compta amb la mateixa quantitat de júniors i monitors? Temien que la pandèmia poguera derivar en una certa desafecció?
- Crec que durant dos anys hem viscut una situació de canviar la vida, t'acostumes a altres coses... El tornar a arrancar costa, però una vegada tornes a viure tot el que vivies abans, t'adones que realment fa falta i que és essencial. Ja pensàvem que ho era, i ara torna a estar ací eixa necessitat.
Tenim al voltant de 1.000 xiquets i quasi uns 200 educadors, entre educadors i pre educadors.
- Passen els anys i el que no canvia és la important quantitat de gent jove que dedica el seu temps a estar amb els xiquets.
- Sí. Veient com està la societat actual, ens alegra molt que gent jove vulga formar part dels júniors Sant Josep, per a ajudar en la formació dels xiquets. Són gent que sacrifica el seu temps lliure per a participar amb els júniors.
- El passat cap de setmana, la pluja va impedir la celebració del ral·li, el reprogramaran per a una altra data?
- Sí, la idea és eixa. Al final, és una activitat preparada per als xiquets. Sempre s'ha pensat que quan una activitat s'ajorna per la pluja, s'ha de poder celebrar un altre dia. La qüestió és trobar una data lliure, els caps de setmana que queden estan ocupats. Més endavant decidirem quan el celebrem. No seria la primera ocasió que ho celebrem una vegada hem cremat la falla.