Els Centres de Salut d'Ontinyent, que formen part del departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, han estat treballant els últims mesos en una millora de la comunicació entre la comunitat sanitària i la població, mitjançant la creació d'una comissió de comunicació formada per membres dels diferents perfils que conflueixen en l'atenció primària de salut. Per a això, han comptat amb l'ajuda de professors i investigadors de l'àrea de comunicació audiovisual de la Universitat Politècnica de València.
La doctora Sara Vicente Rodrigo, responsable mèdica del projecte, explica que al llarg de la seua residència ha conegut altres serveis i el seu funcionament i detecta que es pot "millorar el funcionament general de l'atenció primària", explica. Entre les propostes, la que finalment ha arribat a materialitzar-se és aquest pla innovador, que no s'havia provat en altres llocs: parlar amb la població, explicar les condicions en les quals el personal sanitari treballa i de manera conjunta aconseguir una millora, tant per a la població com per al personal sanitari que l'atén, explica la doctora Sara Vicente. "Fer un bon ús dels recursos millorarà l'eficiència", explica la responsable del projecte. Amb tot això, afig, també es vol "empoderar una atenció primària que s'ha anat devaluant amb els anys. L'atenció primària actual no és la que cap professional vol, perquè volem una atenció primària millor, i per a això, volem ensenyar l'atenció primària que volem". Eixe és l'objectiu del primer dels vídeos. Amb el lema “Coneix la teua Atenció Primària” s'inicien una sèrie d'accions comunicatives l'objectiu principal de les quals és el d'acostar els Centres de Salut a la població d'Ontinyent i que constarà d'una sèrie de vídeos de caràcter corporatiu en els quals es presentaran els valors de l'atenció primària i les principals funcions que desenvolupen cadascuna de les figures professionals dels Centres de Salut. El primer dels vídeos es presentarà dijous, 5 de maig. Es titula “Som especialistes en tu” i ha sigut realitzat per alumnat de Comunicació Audiovisual amb la col·laboració de l'equip sanitari dels centres de salut.
Raúl Terol, doctor en Comunicació i professor a la Universitat Politècnica de València, explica que "l'objectiu principal és millorar la comunicació i que eixa millora revertisca en un millor ús dels recursos assistencials i amb eixa idea ens vam posar a treballar amb la comissió de comunicació". La UPV ha col·laborat a través de la cessió d'estudis i també amb la participació d'alumnes en pràctiques i que estan fent el Treball Fi de Grau.
A més, des de fa uns dies ja es pot trobar el perfil dels centres de salut en les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram, així com cartells amb codis QR perquè els usuaris puguen seguir les publicacions que s'aniran llançant.
A més, des de dimecres 27 d'abril i fins dimarts que ve 3 de maig, els usuaris majors de 65 anys que han acudit als centres de salut han pogut realitzar una enquesta de satisfacció i sobre el coneixement dels recursos assistencials. L'enquesta es troba també disponible en línia perquè la resta de la ciutadania d'Ontinyent puguen realitzar-la i així recaptar dades que puguen servir per a millorar aspectes relacionats amb la comunicació i els serveis prestats.