Ontinyent comptarà amb la primera Comunitat Energètica Local (CEL), una iniciativa que pretén “fer un Ontinyent més sostenible” i que compta amb el recolzament de COEVAL, ATEVAL, Caixa Ontinyent i l’Ajuntament d’Ontinyent.
La presentació de CEL va tindre lloc al Centre de Cultura Caixa Ontinyent, amb l’assistència de l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i la directora genera de l’IVACE, Júlia Company.
Alguns dels impulsors del projecte coneixen de prop el mon de l’energia, però els seus creadors insisteixen en que és una iniciativa ciutadana “no hi ha cap empresa associada, som les persones”, i pel moment, “sense pressupost”, comenten. La CEL està dirigida sobretot al nucli urbà, a gent que viu al municipi i que no té la mateixa possibilitat de col·locar instal·lacions que tenen els habitatges al disseminat. En definitiva, “aprofitar el fet de que la massificació en la ciutat és més gran que al camp, per realitzar projectes col·lectius”, comenten.
Expliquen que la creació de la CEL sorgeix per “apropar a les persones de la ciutat als assumptes que tinguen que veure amb el tema energètic, no sols energia solar o elèctrica, sinó d’eficiència energètica, de mobilitat sostenible, etc.”, afegeixen. En concret, la CEL té l’objectiu de servir de “paraigües tècnic, jurídic, administratiu i econòmic”, comenten. Per exemple, alguns projectes que podrien desenvolupar-se a través de la CEL són instal·lacions de consum col·lectiu en les que “les persones podem beneficiar-se d’un percentatge d’aquesta instal·lació i utilitzar l’energia com si tingueren panells solars en sa casa, però sense tindre’ls”, expliquen.
Des de la CEL estan en contacte amb associacions de veïns, de comerciants, etc., amb l’objectiu d’explicar els avantatges en temes d’eficiència energètica, ajudes i assessorament de la CEL. “És un projecte on tot el món es pot beneficiar; és un projecte de poble”, afirmen. A més, han volgut remarcar que “no som una cooperativa, som una associació sense ànim de lucre formada per ciutadans, oberta a empreses privades, ciutadans i institucions públiques totalment transparent”.
En aquest sentit, comenten que es tracta d’un projecte pioner a la zona ja que “és una associació ciutadana”, diferent al model cooperatiu d’altres localitats com Fontanars o Crevillent, on “t’obliguen a comprar l’energia a la cooperativa”. “Nosaltres estem fent una cosa totalment diferent: que siga l’associació la que promoga els projectes, però al final les persones tenen total llibertat per poder escollir la companyia que desitgen”, expliquen.
És un projecte incipient amb aspectes per definir, a pesar que ja preparen la web amb un formulari de contacte per a qui estiga interessat a associar-se. “Hi ha fòrmules associatives per aconseguir un estalvi per als ciutadans i que la transició ecològica siga més fàcil d’assumir per a les persones”, finalitzen.