El passat dia 15 d'octubre s'alçava la prohibició de les cremes de poda i restes agrícoles després de la temporada d'estiu. En el cas d'Ontinyent, atés que tan sols es pot cremar dilluns i dimecres, el dilluns, dia 18, va ser el primer en el qual es podia posar en pràctica aquest antic costum, molt qüestionada els últims anys.
Així, el dilluns i el dimecres des de primera hora del matí i fins a quasi el migdia, gran part de la ciutat es va cobrir de la fumera que deixen aquestes fogueres. L'olor a cremat es podia apreciar perfectament des del centre de la ciutat.
Per això, aquest periòdic va plantejar una enquesta en www.loclar.es, en la qual es preguntava si aquesta pràctica s'ha de mantindre o si hauria de ser prohibida. El resultat deixa que quasi un 60% dels participants, exactament el 59’17% ha votat per prohibir-la, mentre que el 40% restant opta per mantindre aquesta pràctica per a eliminar les restes agrícoles, tal com s'ha fet sempre.
Cal assenyalar que el Pla Local de cremes estableix dues zones diferenciades. En la zona general es permet cremar dilluns i dimecres des de l'alba fins a les 13.30 hores sempre que el nivell de pre emergència siga 1, mentre que la zona de màxim risc, (parcel·les a menys de 30 metres de terreny forestal) tan sols es pot cremar dimarts i dijous, prèvia sol·licitud d'un certificat en el qual s'especifique on es cremarà i també es requereix la presentació d'una declaració responsable per a cada crema. La crema de restolls no està permesa en les zones de màxim risc.
A més de la votació en l'enquesta, han sigut molts els internautes que han mostrat la seua opinió per escrit. D'una banda, estan els que defensen la necessitat d'acabar amb aquesta pràctica, donada la problemàtica del canvi climàtic, així com els possibles efectes nocius sobre la salut. D'altra banda, estan els que atribueixen l'excés de fum al fet que només es permeta cremar dos dies, la qual cosa provoca una major concentració d'aquesta activitat i proposen, per tant, que es puga cremar més dies a la setmana, de manera que els efectes de les cremes no es concentren tant. Aquells que proposen prohibir, demanen també una major inversió a potenciar les alternatives i una major conscienciació ciutadana per a fer el major ús possible de les alternatives que hi ha actualment.

Les alternatives
Per a evitar les cremes i les molèsties que ocasionen, des de la regidoria de Medi Ambient s'ofereixen quatre alternatives. La primera d'ella és el triturat in situ per a habitatges del disseminat. Per a això, cal sol·licitar el servei en la web municipal o en el departament de Medi Ambient, després de la qual cosa, des de l'Ajuntament s'envia una trituradora i operaris al bancal. És un servei gratuït en el qual el propietari tan sols ha de tindre les restes de poda en un punt accessible per a la furgoneta. La quantitat màxima és de 5 metres cúbics per instància.
Per a les parcel·les en zona urbana, existeix un servei de recollida a domicili, en el qual els serveis municipals, prèvia sol·licitud del servei i avís del dia en què passaran, recullen les restes que hauran d'estar depositats en sacs de ràfia.
En tercer lloc, el consistori disposa de trituradores domèstiques elèctriques, que cedeix als propietaris de parcel·les, de divendres a dimecres. Es tracta d'un servei que és gratuït i en el qual l'usuari tan sols ha de signar un document en el qual es compromet a fer bon ús de la màquina.
Finalment, també es poden emportar les restes de poda al ecoparc, amb un límit de 1.500 quilos al mes. És un servei que, a més, comporta el poder acumular punts per a reduir el rebut del fem.