La Diputació de València continua imparable en el seu propòsit de convertir el Monestir de Llutxent, una joia arquitectònica del segle XIII que guarda la història de la Conquesta de Jaume I i els esdeveniments que es van succeir durant els segles posteriors, en una vertadera icona històrica i turístic de la província. Per a això, l'àrea de Patrimoni que encapçala el diputat Andreu Salom, està duent a terme un ambiciós programa d'actuacions per a rehabilitar el Monestir del Corpus Christi, que compta amb una inversió aproximada de 300.000 euros.
Un dels treballs més destacats del pla és sens dubte l'obra de finalització de les cobertes del pavelló de llecs i de la nau magatzem del monestir, que compta amb una inversió de 160.000 euros. “Es tracta de completar les dues teulades mitjançant el sanejament de la fusta i la substitució de bigues, i la posterior col·locació de les teules. És una actuació fonamental per a previndre possibles danys provocats per les pluges”, indiquen fonts tècniques de l'àrea de Patrimoni.
L'obra, que té una duració prevista de 3 mesos des del començament, es troba actualment en fase d'adjudicació, una vegada el cinqué classificat ha entregat la documentació pertinent, després d'haver-se descartat les quatre primeres ofertes a causa de diferents anomalies en la documentació aportada.
A part d'esta actuació, la Diputació té previst altres treballs de rellevància, com són la restauració i pintura de façanes i reteulada de cobertes de l'Ermita de la Consolació; la renovació de la teulada del claustre del Monestir; i les obres de canalització enterrada de l'enllumenat de l'esplanada sud del Monestir.

Actuacions ja finalitzades
Des que el mes de novembre de 2019 el diputat Andreu Salom anunciara el full de ruta per a rehabilitar el complex arquitectònic durant la seua visita al monestir, s'han escomés ja nombroses actuacions. Entre elles destaquen les millores d'instal·lacions de lampisteria, electricitat i incendis; la reconstrucció de la Creu de l'Ermita de la Consolació; així com altres treballs de conservació i renovació de murs, sostres i balcons.
A això cal afegir el muntatge d'una rampa desmuntable de fusta per a facilitar l'accessibilitat a l'Ermita de la Consolació, així com l'adequació de la rampa d'accés als lavabos exteriors; millores encaminades a adequar l'entorn per a facilitar les visites a esta impressionant infraestructura històrica.

Un miracle
El Monestir del Corpus Christi de Llutxent té el seu origen en una ermita del segle XIII renovada en el XVIII. Els dominics van convertir este emblemàtic espai en la primera seu de la universitat valenciana a la fi del segle XV. Després de la desamortització de Mendizábal a mitjan segle XIX, el conjunt historicoartístic va passar a mans privades abans de quedar-li'l la Diputació, que tracta de retornar tot la seua esplendor a la Muntanya Santa.
El cim sobre la qual s'alça el monestir té este component místic perquè allí es va produir el Miracle dels Corporals, les formes consagrades que el pare Mateo Martínez va guardar sota una pedra en vespres de la batalla entre moros i cristians i que després de la contesa van aparéixer ensagnades. Conten que el sagrat misteri va ser depositat en una mula i, després de deixar diversos miracles al seu pas, va aconseguir la localitat aragonesa de Daroca, on es conserven els corporals. En 2008, el pare José Aparicio va recuperar este esdeveniment i va impulsar un pelegrinatge entre Llutxent i Daroca, un trajecte de 12 dies seguint el camí que en el seu moment van recórrer les sagrades formes.
La història dels Corporals no sols té ressò a la Vall d'Albaida; cada any atrau a centenars de visitants que descobrixen el Monestir del Corpus Christi i la Muntanya Santa. Un reclam turístic que la Diputació vol reforçar amb la rehabilitació i el programa d'activitats en esta joia patrimonial de l'interior de la província.